L’advocat ultra Fuster-Fabra s’estimba al TEDH, que diu que els Mossos el van espiar justificadament

  • Estrasburg diu que els informes policíacs tenien "objectius legítims" i descarta una vulneració del dret de la intimitat

VilaWeb
ACN
15.02.2024 - 11:25
Actualització: 16.02.2024 - 12:07

El Tribunal Europeu de Drets Humans (TEDH) ha desestimat la demanda de l’advocat ultra José María Fuster-Fabra contra l’estat espanyol pel cas contra els Mossos pels suposats seguiments a personalitats espanyolistes durant el procés. En una sentència publicada avui, el tribunal amb seu a Estrasburg ha avalat l’actuació dels Mossos. En concret, constata que els informes dels Mossos “estaven relacionats amb la possible comissió d’un delicte” i que “era competència” de la policia catalana investigar-ho. Així, creu que la ingerència en el dret de la privacitat “perseguia els objectius legítims de prevenir el desordre i la delinqüència i la protecció dels drets d’altres persones”.

El TEDH conclou que les raons adduïdes per les autoritats per a justificar la intromissió són rellevants i suficients. A més, assegura que les autoritats han mantingut un “equilibri just entre els interessos públic i privats”.

“El tribunal està convençut que la intromissió en el dret del demandant respecte a la seva vida privada era proporcional a l’objectiu legítim perseguit”, rebla la decisió d’Estrasburg, que ha desestimat la demanada de Fuster-Fabra per infundada.

El cas contra els Mossos

L’advocat ultra Fuster-Fabra va portar a Estrasburg el cas contra els Mossos per seguiments a personalitats espanyolistes després que l’Audiència Nacional arxivés la causa el 2019. La causa es va obrir arran de la troballa de diversa documentació policíaca amb aquests informes, que els Mossos anaven a destruir a la incineradora de Sant Adrià de Besòs el 26 d’octubre del 2017 i que la policia espanyola va interceptar.

L’Audiència va considerar que en aquest cas tant la finalitat com els mitjans utilitzats van ser adequats i proporcionals. Tot i això, va decretar el sobreseïment provisional, cosa que podria permetre reobrir-la només en cas que apareguessin nous indicis.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor