11.04.2024 - 10:29
|
Actualització: 11.04.2024 - 17:35
L’advocat general del TJUE, Maciej Aleksander Szpunar, ha donat la raó al president Carles Puigdemont i al conseller Toni Comín en la demanda que van presentar, i afirma que l’ex-president del Parlament Europeu Antonio Tajani els havia d’haver reconegut com a eurodiputats al començament de la legislatura, l’estiu del 2019. L’advocat indica al TJUE que havia d’acceptar el recurs que Puigdemont i Comín van presentar contra la sentència del tribunal europeu de primera instància, el TGUE, que el juliol del 2022 els va denegar la demanda i va dir que Tajani havia fet bé de fer cabal de les indicacions de la Junta Electoral espanyola quan va excloure’ls de la llista oficial d’eurodiputats. La sentència es publicarà d’ací a poques setmanes, i normalment el tribunal té en compte les conclusions de l’advocat general.
Puigdemont i Comín van ser exclosos com a eurodiputats al començament de la legislatura per part del president de l’eurocambra sortint, Antonio Tajani, perquè va assumir les indicacions de la JEC, que els negava la condició de parlamentaris perquè no havien jurat la constitució espanyola. A final d’aquell any, el 2019, el nou president de la cambra, David Sassoli, els va obrir la porta just després de la sentència del TJUE sobre la immunitat d’Oriol Junqueras, que també havia estat elegit eurodiputat però tampoc reconegut. Aquella sentència deia que la immunitat s’adquiria en el moment de ser proclamat electe, sense necessitat de complir formalitats exigides pels estats membres, com la jura de la constitució.
Però continuava viu el litigi contra la decisió inicial de reconèixer-los la credencial d’eurodiputats, perquè el Parlament Europeu, els seus serveis jurídics, i d’acord amb les autoritats espanyoles, afirmaven que una cosa era tenir immunitat i una altra disposar de les credencials, i que per això feia falta jurar la constitució i que les autoritats espanyoles hi donessin el vist-i-plau.
La sentència en primera instància del TGUE deia que el Parlament Europeu ja va fer bé de vetar-los, perquè no podia fer cap altra cosa que acceptar allò que els feien arribar les autoritats espanyoles. Però l’advocat general afirma avui que el principal error en què va incórrer el Tribunal General de la UE en aquella sentència fou no haver considerat que Tajani havia fet cas omís de la llista d’eurodiputats proclamats en la circumscripció espanyola, la del 13 de juny del 2019, en la qual sí que hi havia Puigdemont i Comín. Perquè, tal com recorda Szpunar, d’acord amb la sentència Junqueras del desembre del 2019, tots dos “havien adquirit la condició de membres del parlament.”
El joc brut espanyol
El cas és que Ciutadans, i Adrián Vázquez més concretament, com a president de la Comissió d’Afers Jurídics de la cambra, va voler aprofitar aquella sentència del TGUE del 2022 per mirar de qüestionar la condició d’eurodiputats de Puigdemont, Comín, i de Clara Ponsatí i Jordi Solé (que va ocupar la vacant de Junqueras sense haver jurat tampoc la constitució espanyola). Però tota aquella gesticulació, i la paperassa de la JEC insistint a l’actual presidenta, Roberta Metsola, que no poden ser eurodiputats perquè no han jurat la constitució, han restat desades en un calaix. I avui, cinc anys després del vet a Puigdemont i Comín, tot plegat pot acabar essent paper mullat, perquè els fets, amb el TJUE i David Sassoli desbrossant el camí, es van acabar imposant. I perquè les conclusions de Szpunar prefiguren una sentència que els pot contradir definitivament.
Per a Puigdemont la sentència ja no tindria cap efecte, perquè, de fet, tant ell com Comín, Ponsatí i Solé han pogut arribar al final de la legislatura exercint d’eurodiputats amb normalitat; la seva opció d’encapçalar la llista de Junts a les eleccions a Catalunya del 12 de maig implicava la renúncia a tornar-se a presentar a les europees, cosa que el president ha descartat del tot. En tot cas, la sentència podria fer-se pública en unes dates que podrien coincidir força amb les del possible retorn de Puigdemont, que podrà fer bandera, potser amb una nova resolució judicial sota el braç, de la derrota dels diversos poders de l’estat espanyol que han provat d’impedir que pogués ser eurodiputat i de forçar-ne l’extradició.
La reacció de Puigdemont
El president Puigdemont ha reaccionat a les conclusions de l’advocat general tot advertint que, per més que no són vinculants i que caldrà esperar a la sentència, “algú haurà de donar explicacions per haver violat drets fonamentals d’electors europeus”.