L’advocat general del TJUE defensa que Airbnb pagui una taxa del 21% per les estades inferiors a trenta dies

  • El magistrat sosté que el règim fiscal no pretén gravar els serveis de l'empresa, sinó la pròpia activitat d'arrendament

VilaWeb
ACN
07.07.2022 - 12:51

L’advocat general del Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) defensa que Airbnb i altres portals paguin una taxa del 21% sobre els guanys generats per aquelles estades inferior a trenta dies. El posicionament del magistrat s’alinea d’aquesta manera amb la justícia italiana, que l’any 2017 va establir un nou règim fiscal per gravar els beneficis de les estades de curta durada. Poc després que la normativa entrés en vigor, Airbnb va imposar un recurs davant el Consell d’Estat d’Itàlia, un recurs que la justícia italiana va elevar a la justícia europea perquè aquesta última fes la seva interpretació. Segons l’advocat general, el règim fiscal és “perfectament coherent” perquè pretén taxar l’activitat d’arrendament i no els serveis d’Airbnb.

Si bé el magistrat assenyala que la retenció de l’impost suposa “una càrrega molt més elevada que una mera obligació de confirmació”, descarta que la mesura constitueixi “una discriminació indirecta” dels portals immobiliaris que presten serveis en diferents països.

A més, segons indica en el comunicat publicat aquest dijous, gravar una part dels beneficis de les estades de curta durada té sentit perquè “l’activitat d’un nombre important de persones físiques no subjectes a les obligacions que incumbeixen a professionals resulta difícil de controlar físicament”.

En aquest sentit, el magistrat veu amb bons ulls la mesura de l’executiu i conclou que el règim impositiu “forma part indubtablement de la competència fiscal del govern italià”.

No obstant això, l’advocat general del TJUE descarta que Airbnb i altres portals immobiliaris estiguin obligats a designar un representant fiscal a cada país on operen perquè es faci responsable de l’impost, una mesura que la normativa italiana també contemplava. Tal com assenyala el magistrat, aquest requisit constitueix “una restricció desproporcionada de la lliura prestació de serveis” i, alhora, contradiu els tractats de funcionament de la Unió Europea.

Les conclusions publicades aquest dijous no són vinculants al Tribunal de Justícia de la Unió Europea, però sí que permeten al tribunal utilitzar la decisió a manera de consulta. Segons apunta el comunicat, el TJUE començarà ara la seva deliberació sobre aquest assumpte per, posteriorment, dictar una sentència.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor