14.10.2019 - 19:11
|
Actualització: 14.10.2019 - 19:12
L’estat espanyol ha defensat que si el Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) dictamina que Oriol Junqueras tenia immunitat com a eurodiputat electe no tindrà ‘cap efecte’ perquè ara que ha estat condemnat i inhabilitat. Així ho ha exposat l’advocada de l’estat, Sonsoles Centeno, durant la vista oral al TJUE, argumentant que la immunitat només conferiria al republicà ‘aforament’ i el dret a ‘suplicatori.’
Segons ha dit, això no s’aplicaria perquè les eleccions es van fer quan el judici oral ja estava en marxa. L’advocat de Junqueras, Andreu Van den Eynde, ha dit que aquesta opinió espanyola anticipa que ‘potser no acceptaran determinats resultats’ del judici al TJUE.
Van den Eynde ha avisat que si Luxemburg els dóna la raó la sentència de l’1-O serà ‘nul·la de ple dret’. ‘No es pot condemnar una persona immune’, ha dit l’advocat.
‘Molt contents’
El lletrat ha admès que estan ‘molt contents’ i ‘sorpresos’ per l’interès del TJUE sobre el cas de la immunitat de Junqueras. ‘Estem esperançats que pugui sortir alguna resolució que pugui aclarir si Europa protegeix o no diputats electes des del moment de l’elecció’, ha dit.
L’advocat ha destacat que els serveis jurídics del Parlament Europeu ‘no han sabut contestar’ a les preguntes dels magistrats sobre quan comença la immunitat, perquè han dit que començaven durant la primera sessió constitutiva però, alhora, que ja estava en vigor durant el trajecte des dels seus països d’origen fins al ple. ‘El paper que han fet ha estat una mica galdós’, ha afirmat l’advocat del líder d’ERC.
‘La sort és que el plantejament del TJUE està vinculat als drets fonamentals, als drets humans, al de participació política i la representació política’, ha destacat. ‘Entenem que el tribunal farà un anàlisi profund i esperem que protegeixi el dret de sufragi passiu’, ha destacat.
L’advocat general de la UE es pronunciarà el 12-N
L’advocat general de la Unió Europea, el polonès Maciej Szpunar, es pronunciarà sobre la immunitat europarlamentària de Junqueras el 12 de novembre. Tant l’advocat general com diversos magistrats han mostrat dubtes sobre el cas de la immunitat plantejat pel Tribunal Suprem. De fet, l’Eurocambra ha admès que els eurodiputats podrien gaudir d’immunitat quan ‘es desplacen’ a la sessió constitutiva durant un dur interrogatori del magistrat que redactarà la decisió.
La lletrada del Parlament Europeu, Cristina Burgos, ha reconegut al jutge txec, Jiří Malenovský, que ‘no es pot excloure’ que la immunitat es pugui aplicar quan els eurodiputats s’estiguin traslladant a la sessió de constitució del Parlament Europeu, malgrat sostenir el contrari durant el seu torn d’al·legacions.
Tot i això, per a ella la protecció parlamentària només seria aplicable a aquells que estiguin a la llista que envia cada estat membre amb els eurodiputats definitius. Ara bé, la representant de l’Eurocambra també ha reconegut que mai s’han trobat amb ‘cap situació’ en què un estat membre enviï un llistat on no apareguin tots els eurodiputats escollits a les urnes.
Davant les nombroses preguntes dels jutges europeus, Burgos ha hagut de consultar en diverses ocasions amb el seu equip per poder respondre.
Posició de la Comissió
Per la seva banda, la Comissió Europea ha defensat que la denegació del permís a Junqueras per part del Tribunal Suprem per jurar la Constitució va ser ‘proporcionada.’
La seva jurista, Isabel Martínez del Peral, ha remarcat al final de la sessió que per a l’executiu europeu la immunitat aplica des de la sessió constitutiva i no ‘als desplaçaments’, veient els dubtes dels magistrats