03.10.2024 - 11:28
|
Actualització: 03.10.2024 - 12:03
L’advocacia de l’estat espanyol ha registrat un escrit en què demana al Tribunal Constitucional (TC) que no admeti la qüestió d’inconstitucionalitat que la sala penal del Tribunal Suprem va presentar contra la llei d’amnistia. Al document, de 37 pàgines, avançat per El País, l’advocacia espanyola sosté que el Suprem es basa en “criteris polítics” i no pas jurídics, i diu que els magistrats de la sala penal no han argumentat jurídicament els defectes constitucionals que atribueixen a l’amnistia.
En el cas que el TC admeti la qüestió d’inconstitucionalitat, l’advocacia espanyola demana que desestimi igualment les qüestions que presenten els magistrats, perquè considera que l’amnistia no és una llei arbitrària ni vulnera els principis constitucionals d’igualtat i seguretat jurídica.
Segons l’escrit, el Suprem ha utilitzat “arguments de caràcter polític i doctrinal que excedeixen sobradament el caràcter jurídico-constitucional propi d’una qüestió d’inconstitucionalitat”.
A més, segons l’advocacia de l’estat espanyol, el Suprem ha comès “vicis processals” perquè les qüestions d’inconstitucionalitat han de detallar les suposades infraccions constitucionals concretes d’una llei, però el Suprem no ho fa.
En aquest context, l’advocacia respon als arguments del Suprem contra l’amnistia pel suposat trencament del principi d’igualtat.
Sosté que es tracta d’una llei “excepcional i singular” que “esgota el seu contingut i eficàcia en l’adopció i execució de la mesura”. “El principi d’igualtat no implica la necessitat de donar l’abast universal als efectes de l’amnistia, sinó que no existeixin discriminacions entre persones que es troben compreses en el supòsit habilitant de l’amnistia”, apunta.
L’advocacia també recorda que la llei pretén de “superar la situació d’alta tensió política que va viure la societat catalana de forma manera intensa d’ençà de final del 2011”.