30.03.2021 - 17:16
El Tribunal Suprem espanyol va esperar quatre mesos a demanar a l’advocacia de l’estat el seu informe sobre la conveniència de concedir indults als presos polítics. Un informe preceptiu com a part implicada, acusatòria, en el judici contra el procés que va acabar amb condemnes de presó per sedició i malversació. I l’advocacia de l’estat, en representació del govern espanyol, ha trigat dos mesos a tenir l’informe. Un informe en què no es posiciona finalment sobre si s’han de concedir els indults, i on es limita a constatar que “el dany econòmic dels fets ocorreguts entre juliol i octubre de 2017 s’ha reparat.” És a dir, que han pagat els 4,1 milions d’euros de la fiança imposada per haver estat condemnats per malversació.
En un escrit de dotze pàgines l’advocada de l’estat del judici contra el procés, Rosa María Seoane, diu que si l’advocacia, com a òrgan de l’administració general de l’estat, es manifestés “sobre la justícia o conveniència de l’indult o sobre la forma de la concessió de gràcia” es podria entendre que “s’estaria anticipant o determinant el sentit d’una decisió que només competeix al govern”.
En l’informe, Seoane només analitza allò relatiu amb el delicte de malversació de cabals públics que va determinar la sentència del Tribunal Suprem i, per tant, només es pronuncia sobre el cas d’Oriol Junqueras, Raül Romeva, Jordi Turull i Dolors Bassa. No analitza la resta de peticions.
Seoane cita l’informe del Tribunal de Comptes que conclou que els presos condemats pel Primer d’Octubre ja han dipositat els 4,1 milions d’euros de fiança fixada com a responsabilitat civil per les despeses del referèndum, prèvia al judici que fixarà la quantitat definitiva.