Adiu.cat, l’aplicació per a impulsar el català entre francòfons a Catalunya Nord

  • Mitjançant un seguit d'activitats, Adiu.cat vol facilitar que nadius francòfons i nouvinguts s'endinsin en l'aprenentatge de la llengua

VilaWeb

Text

Clara Ardévol Mallol

25.08.2022 - 21:40
Actualització: 25.08.2022 - 21:43

“Volem desfer el mite que aprendre català és complicat.” Aquest és un dels objectius d’Adiu.cat, una pàgina web amb activitats diverses per a començar a aprendre la llengua catalana, que aquest setembre també tindrà una versió en aplicació mòbil.

Sebastià Girard, responsable d’Ampli Productora –l’empresa que l’ha impulsada–, explica que la idea va sorgir d’un buit en l’aprenentatge del català a Catalunya Nord: “És en mans del món associatiu perquè l’estat francès va dimitir de la seva funció. L’escola pública fa el que pot, però si ets adult i vols aprendre català a Perpinyà, per força has de passar per una associació. Amb els mitjans que tenen, no poden arribar a oferir més que classes vespertines que atreuen públic que té temps. Pensàvem que mancava una eina que permetés, als qui no tenen temps d’anar a aquestes classes físicament, d’accedir a una iniciació a la llengua.” Malgrat tot, l’aplicació no pretén de substituir les lliçons que podria fer un professor en persona, però sí de fer-ne un tastet, donar l’oportunitat de fer un primer pas en l’interès pel català.

Quan s’entra a la pàgina, es pot veure que bona part de la presentació és en francès, tot i que la resta de continguts són en català, excepte un seguit de tutorials que també poden ser en francès i en català amb subtítols en francès. Això s’explica perquè és una aplicació pensada per a francòfons. “L’aplicació és pensada, per una banda, per als nadius nord-catalans passius que ignoren que saben dues-centes paraules d’una llengua que no parlen.” De fet, hi ha certs continguts que posen èmfasi en les coincidències entre un idioma i un altre. “Volem que s’adonin que el pas que els falta és molt petit. Per una altra banda, també és dirigida a la gent no nascuda al territori; molts vénen de França enllà i no tenen ni els codis ni els sons, no l’han sentit mai.”

Respecte del contingut, totes les activitats han estat dissenyades i desenvolupades per professors de llengua i són presentades com una espècie de joc de l’oca sobre diferents mapes de parts dels Països Catalans. Hi apareixen marcats uns quants municipis i, a mesura que es van superant nivells, se’n van desblocant. Les activitats són dinàmiques i n’hi ha de tota mena: jocs de lletres, frases amb forats, jocs d’esbrinar l’intrús, consignes visuals i sonores, guies d’àudio… L’objectiu principal és aconseguir una bona base de comprensió oral i claus bàsiques per a entendre el català escrit.

Dos mil usuaris

De moment, sembla que el mètode funciona, perquè la web, oberta a final de juny, ja té dos mil usuaris, amb un perfil molt divers. Les dades de geolocalització assenyalen que el 90% és nord-català. Girard explica que el fet de poder començar a aprendre la llengua tot sol i de casa estant pot facilitar el primer pas a molta gent, especialment als nadius, que en molts casos tenen pares o avis catalanoparlants, però han estat educats en francès. “Els nadius traginen la ferida inconscientment o no. És difícil d’acceptar de tornar a aprendre la teva llengua.”

Ampli Productora té el repte d’arribar, en els tres primers anys, a assolir 4.500 inscrits l’any. Tenen clar que l’aplicació sempre serà de franc i que es finançarà per mitjà de la publicitat. “Volem arribar a tenir prou visites per a poder atreure patrocinadors en català que siguin privats i del nord. Volem aprofitar l’avinentesa per mirar de revifar el mercat comunicatiu en llengua catalana des de casa nostra.”

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor