Corren la marató per fer visibles els presos polítics i exiliats

  • Diumenge van córrer 42 quilòmetres, també per demanar respecte per la voluntat expressada democràticament pels catalans

VilaWeb

Redacció

14.03.2019 - 01:50

Un piulet va donar-ne la idea. El 10 de febrer, el conseller Damià Calvet feia la Mitja Marató de Barcelona i tenia un record especial pel seu amic i predecessor en el càrrec, Josep Rull. Els últims anys, tots dos havien corregut junts aquesta cursa emblemàtica de la ciutat, però l’empresonament de Rull impedia que aquesta vegada també ho fessin. ‘Amb ganes de tornar-la a fer amb tu. Junts som més forts’, escrivia Calvet a les xarxes.

Alguns membres de lAssemblea en Defensa de les Institucions Catalanes (ADIC) de l’Agència Catalana de l’Aigua tenien pensat de córrer la Marató de Barcelona, i quan van saber que el seu conseller era afeccionat a les curses, van veure una oportunitat per a donar visibilitat a la seva causa. Córrer podia ser una altra manera de reclamar la llibertat dels presos polítics i el retorn dels exiliats. La marató és una de les dates clau de l’esport a Catalunya. Dinou mil persones s’hi van inscriure enguany. I molta gent es va acostar a animar als participats. Podia ser un gran altaveu.

Finalment, amb l’ajuda de les altres ADIC, van tirar la idea endavant i diumenge passat van córrer 42 quilòmetres per fer més visibles els presos i exiliats i demanar respecte per la voluntat expressada democràticament pels catalans. Alhora, també denunciaven la repressió dels drets civils i polítics dels ciutadans catalans per part de l’estat espanyol.

Al final, van córrer la marató cinc integrants de l’ADIC de l’Agència Catalana de l’Aigua. L’Àfrica va ser la promotora de la iniciativa i qui va animar els altres quatre participants. I, amb un altre company, van onejar, durant tot el recorregut, una pancarta que reclamava la llibertat dels presos polítics i un llaç groc.


‘He fet unes quantes maratons, però aquesta ha estat la millor’, explica l’Àfrica, emocionada pel que va viure diumenge. ‘I mira que aguantar la pancarta entre dos i mantenir un ritme similar tota la cursa no va ser fàcil.’ Però diu que, fins i tot, el moment més complicat va passar de llarg quan va veure com la gent els animava. ‘Era brutal, l’energia. Quan la gent ens veia passar cridava: llibertat presos polítics.’ Fins i tot, algun corredor es va unir a la iniciativa.

A més, alguns companys d’altres ADIC també van voler-los donar suport i van fer alguns quilòmetres. Van rebre ànims fins a la meta, que van travessar a ritme de càntics per l’alliberament dels presos i els exiliats.

Un gest que Josep Rull i familiars dels presos i exiliats han agraït públicament.

Però no van córrer i prou, també van recaptar diners per a l’Associació Catalana pels Drets Civils, impulsada pels familiars dels presos i els exiliats. Tothom podia col·laborar comprant una samarreta de les ADIC o fent una aportació econòmica en aquesta pàgina web. S’hi pot participar fins al 31 de març.

Aquest és un dels centenars d’actes de solidaritat que es fan cada setmana arreu del país per l’alliberament dels presos polítics i el retorn dels exiliats. VilaWeb els recull a la secció ‘No esteu sols’.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor