Les ADF denuncien que Interior les menysté en els incendis: “No haurien cremat tantes hectàrees”

  • Diuen que els han limitat les competències, però responsables dels bombers asseguren que hi ha bona entesa

VilaWeb
Un voluntari de les ADF treballant en un incendi (fotografia: cedida a l'ACN pel Departament d'Acció Climàtica).

Text

Pol Baraza Curtichs

01.07.2022 - 21:40
Actualització: 02.07.2022 - 10:47

Les Agrupacions de Defensa Forestal (ADF) estan molestes amb el Departament d’Interior i els Bombers de la Generalitat. Denuncien que els limiten les competències en l’extinció dels focs, que se senten menystingudes i que hi ha desconfiança envers la gent que més coneix el territori. “Si en els darrers incendis ens haguessin permès de treballar i mobilitzar-nos més, no s’haurien cremat tantes hectàrees”, avisa el vice-president del secretariat de les ADF Catalunya, Ramon Torrents. La seva versió es contradiu amb el que expliquen els bombers i Interior, que diuen que sí que hi ha bona entesa i coordinació amb les ADF.

Torrents explica que la primera intervenció en els incendis forestals gairebé sempre la fan ells: “Som gent que coneixem el terreny i és lògic que hi arribem primers. Coneixem el terreny, les infrastructures i els camins.” Els bombers es fan càrrec de l’incendi en el moment que arriben a la zona, i aleshores les ADF passen a dependre dels seus comandaments. Fins fa poc, no hi havia problemes, però diu que d’ençà que hi ha hagut canvis a la cúpula del cos de bombers, en alguns casos els limiten les competències i només els permeten d’actuar al començament de l’incendi, malgrat el gran potencial humà i material que diuen que tenen: “Ens han limitat moltíssim. Això fa que els voluntaris, que coneixen el territori no puguin actuar en els moments convenients. No entenem que hi hagi aquesta desconfiança.”

Les ADF fa més de trenta-cinc anys que funcionen. Es van crear l’any 1986 arran dels incendis que van sacsejar la Catalunya central. Avui agrupen vuit mil voluntaris, entre els quals pagesos i propietaris forestals, i es dediquen principalment a la prevenció dels incendis. I en aquest sentit, també milloren els camins forestals, construeixen basses d’extinció i fan les primeres intervencions en els incendis forestals, atès que hi són més a prop. Tot plegat, amb el suport de les diputacions, els ajuntaments, els consells comarcals i entitats municipals.

“Ens han barrat el pas unes quantes vegades”

De problemes, diuen que n’hi ha tant amb les ADF com amb els bombers voluntaris: “Estan en contra del voluntariat, i en aquest país el necessitem per a tot. Creu Roja, Protecció Civil… Per què ho hem d’eliminar? Ells us diran que ho volen limitar”, afirma Torrents. Diu que aquest malestar es va fer palès en els incendis que hi va haver fa dues setmanes, quan en algunes situacions en què el foc avançava amb virulència no els deixaven treballar tant com haurien volgut. En el de Corbera d’Ebre, diu Torrents, els bombers van entravessar camions als camins perquè les ADF no avancessin: “No és la primera vegada que ens passa. Els bombers i els Mossos d’Esquadra ens han barrat el pas unes quantes vegades.”

El problema, segons ell, rau en el Pla d’Actuació del Grup d’Intervenció (PAGI) del juny del 2022 amb què treballen els bombers, que preveu l’actuació operativa i els mecanismes de coordinació dels components del Grup d’Intervenció en tots els incendis forestals. “Els bombers ens diuen que és per seguretat. Ens van demanar equips nous i en vam comprar. Volen que ens formem i anem a l’Institut de Seguretat Pública, amb una formació igual que la seva. Tot el que ens han demanat ho hem fet. I ara, que ens diguin que no podem treballar per motius de seguretat…” No obstant això, reconeix no hi ha pas dificultats a totes les regions i que en algunes hi ha bona sintonia amb els comandaments dels bombers. En la del Penedès-Garraf, per exemple, diu que la coordinació és bona: “Ens reunim sovint i ens coneixem. En algunes altres regions, la situació és diferent.”

Els bombers neguen les acusacions

Els bombers es desmarquen de les acusacions de les ADF i neguen que en general hi hagi cap mala relació. Jordi Martín és el cap dels bombers a Girona, i parla amb VilaWeb en representació del conjunt del cos i del departament; diu que el fet que les ADF siguin les primeres d’arribar als incendis els va bé: “Ens comuniquen la situació, però després nosaltres tenim l’obligació de gestionar l’emergència i ells es queden de suport.” A més, en els incendis grans, poden ajudar a cobrir la zona, cosa que s’anomena autoprotecció. També destaca la figura del coordinador del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, que fa de pont entre els dos cossos: “Ens proporciona recursos que tenen les ADF d’algunes altres zones, com ara tractors i camions cisterna.” VilaWeb s’ha posat en contacte amb Departament Interior per tal d’exposar les acusacions de les ADF i conèixer-ne les valoracions, però aquest s’ha reafirmat amb la versió dels bombers.

Martín diu que les ADF no tenen tanta capacitat d’intervenció perquè tenen els recursos justs i és per això que s’ha regulat que els accessos siguin sempre a la cua de l’incendi, la zona més segura. “Quan ja s’ha controlat, la base de treball, sempre en coordinació amb els bombers, es pot estendre per tot el territori. Però abans treballen sempre a la cua”, diu. A Girona, com també passa al Penedès-Garraf, la relació és bona i la comunicació és fluida: “Tant en l’extinció com en la prevenció, anem tots de la mà. En l’àmbit operatiu, hi ha bona coordinació.”

En relació amb el PAGI, destaca que el nou document pretén de regular la prevenció i la seguretat de les ADF: “Ens importa que continuïn treballant amb els bombers. Els comandaments volen comptar amb les ADF per sumar recursos.” Tanmateix, reconeix que pot ser que hi hagi hagut algun error en la comunicació de la nova norma de funcionament. A l’incendi d’Artesa de Segre, per exemple, diu que hi havia col·laboració des del començament: “Els dos cossos es van coordinar. No vaig detectar que hi hagués problemes.” L’any 2018, alguns sindicats dels bombers van acusar les ADF de crear un cos paral·lel i d’intrusisme laboral. Ara per ara, segons Martín, aquesta sensació ja no es respira dins el cos i la relació ha millorat: “Són uns companys de feina.”

“Els bombers no barrem els pas de circulació dels camins, perquè és una via de sortida. I si els Mossos no els van deixar passar, és perquè hi havia algun motiu”, diu Martín sobre l’acusació de les ADF.

Que els permetin de col·laborar més, la principal reclamació de les ADF

Les ADF s’enorgulleixen del gran potencial humà i material que tenen repartit al Principat i demanen als bombers i a Interior que els permetin de col·laborar molt més en l’extinció dels incendis. “Quan els bombers arriben els primers, molt poques vegades ens avisen i ens hem d’autoactivar”, diu Torrents. “Està molt bé que mobilitzin la Unitat de Mobilitat d’Emergències de l’exèrcit espanyol, perquè la paguem tots. Però si tens un potencial humà amb ganes de treballar que s’estima el territori, activa’l!”, exclama. Per una altra banda, també reclamen més suport de l’administració pública per assumir, entre més qüestions, el gasoil, que no és subvencionable.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor