Els principals acusats del cas Blasco demanen que es cancel·li el judici per a ‘evitar un circ’

  • Els acusats només han pactat amb la fiscalia anticorrupció i l'advocacia de l'estat

VilaWeb

Europa Press

20.05.2019 - 19:20
Actualització: 20.05.2019 - 20:50

José Calatayud, advocat que defensa a Marc Llinares, un dels principals acusats en el judici per les presumptes irregularitats en subvencions a ONG i en el projecte del fallit hospital a Haití, ha plantejat en la sessió d’avui que les acusacions particular – Advocacia de la Generalitat – i popular – la Coordinadora Valenciana d’ONGD – acceptin els pactes de conformitat aconseguits entre la fiscalia anticorrupció i la major part dels acusats i que es cancel·li la vista per a ‘evitar un circ’.

A aquesta sol·licitud s’hi han sumat gran part de les defenses, entre elles la dels dos principals acusats, l’ex-conseller del PP Rafael Blasco i l’empresari Augusto César Tauroni. Totes les acusacions s’han oposat, inclòs el fiscal, i el tribunal ha respost que aquesta qüestió es resoldrà ‘quan correspongui’.

El lletrat de l’ex-cap d’àrea de l’extinta Conselleria de Solidaritat dirigida per Blasco ha anunciat al començament de la seva intervenció en aquesta sessió de qüestions prèvies que anava a ser ‘innovador’ i ha sol·licitat que se suspengui el juidici, o en tot cas que només se celebri amb aquells processats que no tinguin acords amb el fiscal, en haver acceptat ja els fets els signants dels pactes.

El fiscal d’Anticorrupció Jesús Carrasco va presentar dilluns passat en la segona sessió de qüestions prèvies pactes de conformitat o preacords encara per concretar amb un total de 16 acusats dels 24 que se senten en la banqueta. Entre ells, va assenyalar que podrien presentar pròximament un acord amb els tres principals acusats: Rafael Blasco, Augusto César Tauroni i el mateix Marc Llinares, entre d’altres.

Ja en l’inici de la jornada, la Sala ha respost els intents d’anul·lar el procediment que els acusats van començar l’últim dia. Els magistrats han rebutjat dues peticions de nul·litat per la procedència dels peritatges i de la qualificació de la causa com a procediment abreujat i no com a sumari.

També el lletrat de Blasco va sol·licitar la nul·litat de la causa per la incorrecta declaració del seu defensat, al seu judici, al que els magistrats han indicat que sí que va declarar en qualitat d’investigat i davant el TSJ del País Valencià, com corresponia en estar en aquell moment aforat.

Immoble a Dénia

En el seu torn, la defensa de Llinares ha presentat un poder atorgat a la Generalitat perquè aquesta pugui  disposar d’un immoble situat a Dénia, valorat en 395.000 euros segons l’última taxació efectuada – encara que ha precisat que es va fer sense comptar la totalitat dels metres, per la qual cosa el seu valor seria superior – i una ‘dació’ de ‘totes les quantitats que ha pagat’ Llinares.

Això és, tots els salaris embargats des de febrer de 2012, uns 78.000 euros, així com 37.000 euros consignats el juliol de 2018 que ‘provenien d’uns diners que tenia a Miami’ i d’unes costes a les quals ha renunciat el lletrat.

Calatayud ha destacat que l’immoble de Dénia és ‘l’únic bé que té’ el seu representat i que ho va a destinar per al pagament de les indemnitzacions que se li reclamen. ‘No els vaig a dir que ha pagat tot perquè és impossible, no té més’, ha agregat.

Així mateix, l’advocat ha exposat els termes en els quals es fixa la ‘conformitat absoluta’ aconseguida amb el fiscal Jesús Carrasco després de ’29 hores de reunions’ i després del canvi dels termes en el pacte que es va firmar amb l’anterior fiscal del cas, Vicente Torres.

Llinares accepta dos anys de presó pel delicte de malversació en concurs amb prevaricació i falsedat; sis mesos de presó i 450 euros de multa per associació il·lícita, i nou mesos de presó i multa de 10.000 euros per suborn.

El lletrat de Llinares ha exposat que firmen aquest pacte per a ‘evitar que el judici es converteixi en un espectacle perquè, ha criticat, ‘es demonitza l’acusat pels mitjans’. Així mateix, ha demandat la Sala ‘limitar les possibilitats d’acusar de l’acusació popular’ perquè, al seu judici, la conformitat firmada amb el fiscal ‘afecta totes les parts acusadores encara que no vulguin’.

‘Els fets pels quals acusen les acusacions són els mateixos. Aquesta acceptació de fets de l’escrit del ministeri públic implica també l’acceptació dels escrits de les acusacions’, ha sostingut.

Per això, ha demanat que se suspengui el judici: ‘Allargar el judici amb testimonis que no van a poder dir més del que reconeix el meu client seria absurd i innecessari’, ha manifestat.

A aquesta posició s’han sumat Javier Boix, advocat de Blasco, i José Vicente Gómez Tejedor, lletrat de Tauroni. Boix ha afirmat que ‘la prova sobra tota’ i ha advertit la Coordinadora d’ONGD: ‘Si es manté aquesta actuació recalcitrant per la seva banda, demanarem la imposició de les costes a les acusacions’. La defensa de l’empresari, per la seva banda, ha ressaltat que Tauroni ha ‘reconegut completament els fets’ amb l’acord amb Anticorrupció.

‘Pretensió molt il·lusòria’

En el seu torn, el fiscal Jesús Carrasco ha dit, sobre ‘la innecessarietat de praticar el judici oral’, que ‘en un procediment d’aquesta complexitat, aquesta és una pretensió molt il·lusòria’. ‘Haurem de fer un exercici de malabarisme per a intentar decidir, a la vista d’aquests acords massius, de quina prova es podria prescindir i de quina no’, ha explicat.

Així mateix, ha sostingut que aquest tipus d’acords entre els acusats i la fiscalia ‘únicament poden fixar un sòl, però no un sostre’ quant a les penes que decideixi el tribunal i, a més, ‘existeix divergència en la quantificació de les responsabilitats civils’ entre les acusacions, per la qual cosa ha conclòs que ‘no perquè existeix un acord amb una de les acusacions les altres manquen d’utilitat’.

L’Advocacia de la Generalitat ha assenyalat que la seva posició ‘és no allargar aquest procés més del que toqui, però això no significa que no hagi d’haver-hi procés’ i ha apuntat que quan conegui els termes de les conformitats tancades podrà ‘renunciar a algunes proves si aquests fets ja han estat admesos’. ‘Aquesta conformitat solament seria vàlida si es signés per totes les acusacions. Les conformitats parcials no vinculen en absolut’, ha agregat per la seua banda el lletrat de les ONGD.

Acusació de coaccions a processats

En un punt de la seva intervenció, l’advocat de Llinares ha assegurat que ‘hi ha acusacions que estan coaccionant determinats acusats perquè declaren en un determinat sentit si volen una reducció de la pena’ i ha dirigit les seves crítiques sobre el paper l’acusació popular que representa la Coordinadora d’ONGD. A aquesta postura s’han sumat també altres defenses, com les de Blasco o Arturo Tauroni, germà d’Augusto César, que ha criticat que la Coordinadora ‘ni s’ha assegut a parlar, fa l’efecte que li importa més el judici que se celebra fora d’aquesta sala’.

El fiscal ha respost aquestes parts que han fet ‘al·legacions exagerades i impròpies’ i ha dit desconèixer que hi hagi hagut coaccions: ‘Si tinguéssim coneixement d’aquesta circumstància, ho denunciaríem’, ha subratllat.

L’advocat de la Coordinadora ha qualificat aquestes acusacions com ‘absolutament un contrasentit’ i ha suggerit als lletrats que s’han pronunciat en aquesta línia que acudeixin a la Policia i al Jutjat de Guàrdia a denunciar-ho.

A més, ha denunciat que està sent ‘el pim pam pum de les defenses’ i ha convidat els lletrats a què ‘prediquin amb l’exemple si no volen que això es converteixi en un circ mediàtic’. Finalment, s’ha preguntat si la defensa de Blasco pretén ‘acoquinar’ amb l’anunciada petició d’imposició de costes a les acusacions.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor