22.04.2018 - 15:23
|
Actualització: 22.04.2018 - 16:23
L’obra de Santiago Sierra ‘Presos polítics a l’Espanya contemporània’, retirada de la fira ARCO de Madrid, ha tancat aquest diumenge al Museu de Lleida amb xifra rècord de visitants, més de 7.000. En concret, 7.153. És la mostra temporal que ha registrat més públic des que es va inaugurar l’equipament el novembre del 2007 i també ha fet créixer entre un 25 i un 30% els visitants a l’exposició permanent del Museu, segons ah explicat el director del Museu, Josep Giralt. L’obra es va inaugurar el 7 de març amb un gran ressò mediàtic. El 60% dels visitants que ha tingut provenien de Lleida, i la resta, de Catalunya, de diferents punts de l’estat espanyol i més d’un centenar de l’estranger. La creació de Santiago Sierra es podrà veure a partir de l’1 de juny al CCCB a Barcelona mentre que el seu lloc a l’espai d’exposicions temporals del Museu de Lleida l’ocuparà una mostra sobre l’artista Josep Guinovart que s’estrenarà per la festa major de Maig.
Han passat per la mostra de Santiago Sierra 7.153 persones. 3.893 provenien de Lleida ciutat; 536 de la resta de la demarcació, 1.940 de comarques barcelonines, 308 de comarques de Tarragona, 190 de comarques de Girona, 179 de la resta de l’estat espanyol i 107 internacionals.
La xifra total de visitants és un rècord absolut, ja que, segons Giralt, més que duplica la que fins ara havia tingut més públic. En concret, les exposicions temporals del Museu rondaven entre els 1.800 visitants i el màxim de 3.000 que va registrar la dedicada al músic Enric Granados.
Segons el director del Museu, ‘el que hem fet és demostrar que l’art i el pensament creatiu mou gent, mou la societat, mou el món, mou les persones, no només a Barcelona sinó també a Lleida, i crec que el Museu de Lleida, en incorporar aquesta instal·lació, s’ha connectat amb el dia a dia i amb la realitat quotidiana del país i de la ciutat’.
En relació amb la procedència dels visitants i el ressò que ha tingut en mitjans internacionals, Giralt considera que el Museu ‘ha adquirit una dimensió que va més enllà de la ciutat de Lleida i s’ha situat com una institució de país’.
A més, un altre factor que ha destacat el director és que l’èxit de visitants de la mostra sobre els presos polítics ha fet incrementar, entre març i abril, fins a un 30% els visitants a l’exposició permanent del museu, sobretot durant l’època de vacances. ‘És normal que si tenim al voltant d’un 40% dels visitants de l’obra de Santiago Sierra que són de fora, bona part d’aquesta gent també aprofitin per veure el Museu, i això també ens ha servit per reforçar el missatge que el Museu de Lleida és alguna cosa més que Sixena, que és un equipament realment espectacular i important’, ha assegurat. I es mostra convençut que ‘la gent comença a entendre que hi ha un museu nacional més enllà de l’àrea metropolitana’.
Per Giralt, el repte a partir d’ara és que ‘hem de ser agosarats i ambiciosos en la nostra programació perquè segur que hi haurà un abans i un després dels presos polítics’, i en aquest sentit aposta per ‘veure com podem connectar sempre amb temes de la màxima actualitat’.
L’exposició ha rebut centenars de visitants i també han estat un èxit de convocatòria les tres taules rodones que s’han organitzat al voltant de l’exposició sobre ‘Creació i censura’, ‘Llibertat d’expressió, censura i política’, i ‘Educar en la llibertat d’expressió’, que han comptat amb la participació d’artistes com el raper Josep Miquel Arenas, Valtonyc; la periodista i activista cultural Txell Bonet, parella de Jordi Cuixart, o la tuitaire, escriptora i estudiant d’Història Cassandra Vera.
L’obra va ser censurada a Madrid
La sala d’exposicions temporals del Museu de Lleida ha acollit des del 7 de març fins avui l’exposició sobre presos polítics, que va adquirir l’empresari lleidatà Tatxo Benet per uns 80.000 euros, poc abans de la seva retirada d’ARCO el passat 21 de febrer a petició d’Ifema, Fira Madrid. Tatxo Benet ja va manifestar la seva intenció de posar-la a l’abast de tothom que la vulgui exposar perquè la vegi tanta gent com sigui possible. Benet va considerar idònia la decisió d’exposar-la per primera vegada al públic al Museu de Lleida, d’on es van endur les 44 obres de Sixena, com a ‘compensació’ perquè ‘el va afectar molt’.
La inauguració de l’exposició va atreure centenars de particulars. També hi van assistir representants culturals i associatius de tot Catalunya i polítics, excepte representants del PP i Ciutadans. No hi van faltar l’ex-presidenta del Parlament, Núria de Gispert; l’ex-diputada de la CUP Mireia Boya, o el vice-president primer del Parlament (JxCat), Josep Costa.
L’obra de Santiago Sierra ‘Presos polítics a l’Espanya contemporània’ inclou 24 fotografies
L’obra inclou 24 fotografies en blanc i negre de rostres pixelats de presos polítics a Espanya, entre els quals hi ha el vice-president Oriol Junqueras o l’ex-president de l’ANC Jordi Sànchez, a més d’activistes del 15-M, els joves detinguts a Altasu per una baralla amb guàrdies civils fora de servei o els titellaires de Madrid, entre d’altres. Les fotografies van acompanyades d’un breu text explicatiu que, sense dir cap nom, permet identificar les persones retratades.
L’artista espanyol Santiago Sierra viu i treballa a Madrid. Ha exposat en importants museus, centres d’art i galeries de tot el món i la seva obra està representada per importants galeries d’arreu. L’any 2010 va ser guardonat amb el Premi Nacional d’Arts Plàstiques d’Espanya ‘per la seva obra crítica, que reflexiona sobre l’explotació i l’exclusió de les persones, i genera un debat sobre les estructures de poder’. Sierra va rebutjar el premi l’endemà d’haver-li estat concedit a través d’una carta adreçada a la ministra de Cultura, en què criticava l’estat espanyol.