Una dotzena d’activitats per a celebrar la Castanyada 2024

  • Us oferim propostes de tota mena per Tots Sants a tot el país

VilaWeb
Neus Climent Fernández
24.10.2024 - 21:40
Actualització: 25.10.2024 - 08:30

S’acosta la Castanyada i amb aquesta festivitat s’obre un gran ventall d’activitats que se celebren aquestes setmanes vinents. Si encara no sabeu què fer, ací us oferim dotze propostes per a tots els públics i gusts, per a gaudir de productes de temporada i del lleure, i celebrar les tradicions que acompanyen aquesta festa, lluny del Halloween que com més va més inunda els carrers de pobles i ciutats.

Fira de Castanyes de Viladrau

Situada al Parc Natural de Montseny, la Fira de Castanyes de Viladrau es fa aquest cap de setmana, 25, 26 i 27 d’octubre. Podreu triar entre la gran varietat d’activitats que s’hi organitzen, entre les quals, tallers de cuina amb castanyes de Viladrau i teatre per a tots els públics. També podreu passejar per les parades de la fira, que venen productes locals típics de la tardor.

El 31 d’octubre podeu assistir al Ball de les Bruixes de Viladrau, un espectacle per a grans i petits en què un grup de dones ballen per rememorar la persecució i l’execució de catorze bruixes a Viladrau durant el segle XVII. El preu és de cinc euros.

Fira de la Castanya de Maçanet de Cabrenys

La Fira de la Castanya de Maçanet de Cabrenys (Alt Empordà) s’organitza d’ençà del 2002, el cap de setmana més acostat al dia de Tots Sants. Enguany, es farà el dia 26 d’octubre, a la plaça de la Vila. 

Durant tot el dia, podreu visitar les parades del mercat, que vendran menges amb la castanya com a ingredient principal, com és el cas del pa elaborat amb aquest fruit. També hi trobareu més menjars típics de la tardor, com panellets, moniatos, bolets o mel de muntanya. Així mateix, hi haurà activitats, encara pendents de confirmar, organitzades per l’ajuntament per a tots els públics.

Festa i Mercat de la Castanyada de Vilanova de Prades

Durant aquest cap de setmana, Vilanova de Prades (Conca de Barberà) organitza la Festa i Mercat de la Castanyada, que ja té més de quaranta anys.

El dia 27 d’octubre, es farà el Mercat de la Castanyada, al camp de futbol del municipi, on es podran comprar embotits, formatge, mel i, sobretot, castanyes, característiques de la comarca, que són petites i dolces. També es farà una castanyada popular.

Espanta la Por a València

LEspanta la Por, una activitat del Museu d’Etnologia de València (l’ETNO), manté la reivindicació de l’imaginari fantàstic valencià amb el lema “Per Tots Sants, monstres valencians”.

Amb obres de teatre, presentacions de llibres, concerts i pòdcasts que tracten sobre la por i la mort, aquesta iniciativa s’estén fins el 10 de novembre per uns quants pobles, gràcies a la col·laboració de biblioteques i museus municipals, on s’organitzen activitats, que podeu consultar a la programació d’enguany. S’hi destaca un gran torneig de la Fallera Calavera, un dels jocs més de moda d’aquests darrers temps.

Fira de les Bruixes de Sant Feliu Sasserra

Si cerqueu una experiència màgica i històrica, la Fira de les Bruixes de Sant Feliu Sasserra (Bages), que enguany celebra el 25è aniversari, és una bona opció.

L’esperit d’aquesta fira clàssica recorda, i denuncia, la persecució de bruixes que hi va haver al poble entre els segles XVI i XVII, el darrer indret on van executar una dona per bruixeria l’any 1767: Maria Pujol, mal anomenada la Napa. La fira vol desfer la imatge negativa de la bruixa –una dona de classe baixa que sobrevivia fent de remeiera, llevadora o endevinadora– i fer justícia de les dones condemnades a Sant Feliu Sasserra.

La Fes-ta Bruixa, que es farà el 31 d’octubre, ofereix música en directe a partir de les 23.00 a la Sala l’Ateneu, per cinc euros l’entrada. El primer de novembre, es farà la Fira de les Bruixes, en què destaca el mercat artesà del nucli antic del poble. Hi haurà actuacions teatrals que narren la història de les bruixes de Sant Feliu Sasserra durant tot el dia.

Nit d’Ànimes a Mallorca

A Montuïri, a Mallorca, se celebra la Nit d’Ànimes el 31 d’octubre, a les 18.00 a la plaça Major. Una tradició històrica que precedeix Tots Sants i en què la gent es reuneix per rememorar costums, activitats i llegendes sobre la mort i les ànimes que connecten aquesta festivitat amb la identitat i la tradició.

S’hi fan tallers, obres de teatre i desfilades en què els protagonistes són els espantanens, uns personatges que representen l’imaginari de la por dels infants amb disfresses monstruoses i que, tradicionalment, els espantaven si es portaven malament.

La Nit d’Ànimes també s’organitza en més pobles, com ara Alaró, amb un taller de fanals que es farà a les 17.00 a la biblioteca municipal, recomanat per a infants entre sis anys i dotze.

Fira de Tots Sants de Cocentaina

La Fira de Tots Sants de Cocentaina, que es fa d’ençà que, el 1346, Pere el Cerimoniós va atorgar el privilegi per fer-la, s’ha declarat d’Interès Turístic Internacional. Manté encara una identitat que barreja la tradició i la novetat, amb un gran ventall d’activitats que s’adapta al gust del públic.

Es fa els dies 1, 2 i 3 de novembre en indrets diversos del municipi, que podeu consultar al programa. Hi destaca el gran mercat de productes artesans i locals amb les zones medievals, la del soc àrab i la del porrat valencià.

La fira, que al començament era agrícola i ramadera, actualment inclou una gran oferta cultural i musical, acompanyada d’exhibicions d’automoció, d’innovació i tecnologia, jornades de tasts gastronòmics i una zona d’atraccions mecàniques.

Espantanens i Nit d’Ànimes a Puigcerdà

Un any més, el Grup de Recerca de Cerdanya el 2 de novembre fa la Nit d’Ànimes, amb una desfilada d’espantanens pels carrers de Puigcerdà, que comença a les 19.00 al Museu Cerdà.

Segons la tradició, la nit del 31 d’octubre les ànimes dels espantanens omplien els carrers amb carasses de monstres i passejaven per atemorir els infants. Ara, en aquesta desfilada es reparteixen dolços i tothom pot anar disfressat.

Fira de la Tardor de Montseny i quarantena Festa del Flabiol

Al Parc del Montseny, també s’hi fan la Fira de la Tardor i la quarantena Festa del Flabiol durant els dies 2 i 3 de novembre.

Hi podreu trobar gran varietat de parades gastronòmiques locals i tradicionals i productes artesans dels comerços del Montseny. També s’hi farà una castanyada i tallers de cuina sobre els productes típics de la tardor, com ara els bolets.

A la quarantena Festa del Flabiol, que es fa a Arbúcies el mateix cap de setmana, podreu gaudir de música tradicional en directe, tallers i xerrades a la plaça de la Vila.

Activitats als centres cívics de Barcelona

Una altra opció són les castanyades i tallers de cuina organitzats per les entitats veïnals als centres cívics de Barcelona. Un pla de franc per a fomentar la vida al barri en què podreu cuinar i menjar castanyes, moniatos i panellets en companyia. En aquesta llista podeu consultar les activitats que s’organitzen a cada barri.

Fer panellets, castanyes i moniatos

Si preferiu no eixir de casa, us proposem receptes per a cuinar, per exemple, castanyes i moniatos al forn, al microones o a la fregidora d’aire.

Si voleu passar la vesprada fent panellets en família, amb amics o tots sols, podeu seguir la recepta d’aquests dolços que es poden cuinar amb pinyons, coco, cafè i ametlles.

Visitar els cementiris

Una tradició arrelada a Tots Sants és visitar els cementiris per recordar els éssers estimats que ja no hi són. Però també s’inclou en aquesta festivitat una tendència en auge, el necroturisme, que promou la visita als cementiris com una manera de fer turisme pel valor social i cultural dels personatges que hi són soterrats o de l’arquitectura i la història d’aquests llocs. Podeu trobar alguns cementiris destacats en aquest corrent turístic. Us recomanem deu opcions per a visitar el dia de Tots Sants.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor