Acte de record a les víctimes del 17-A amb sis minuts de silenci contra l’abandonament insitucional

  • Amb aquest acte simbòlic, han volgut denunciar que fa sis anys que les administracions no s'involucren prou en aspectes com ara l'assistència a les víctimes de l'atemptat

VilaWeb

Redacció

Fotografia

Albert Salamé

17.08.2023 - 10:41
Actualització: 17.08.2023 - 16:19

Avui fa sis anys dels atemptats del 17 d’agost de 2017 reivindicats per l’autoanomenat Estat Islàmic i que van causar setze víctimes mortals a Barcelona i Cambrils (Baix Camp). Com cada any, s’ha fet l’acte institucional de record a les víctimes al memorial del pla de l’Ós de la Rambla de Barcelona, on Younes Abouyaaqoub va aturar la furgoneta després d’haver envestit els vianants. Tal com era previst, ha estat un acte sobri, sense discursos, amb una ofrena floral i una interpretació de “El cant dels ocells”. A l’acte hi han estat presents víctimes i familiars, i també representants d’institucions i partits polítics. Entre més personalitats, hi han assistit el president de la Generalitat, Pere Aragonès, el batlle de Barcelona, Jaume Collboni, i la presidenta del parlament, Anna Erra, a més d’uns quants batlles.

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb

Enguany, a diferència d’anys anteriors, s’han fet sis minuts de silenci, un acte simbòlic que volia denunciar que fa sis anys que les administracions no s’involucren prou en aspectes com ara l’assistència a les víctimes de l’atemptat, “un minut per cada any d’abandonament”, en paraules de Robert Manrique, assessor en funcions de la UAVAT.

Primera commemoració amb la UAVAT dissolta

La d’enguany és la primera commemoració de l’atemptat amb la Unitat d’Atenció i Valoració d’Afectats per Terrorisme (UAVAT), que aplegava les víctimes del 17-A, dissolta. “Hem aturat les activitats perquè no tenim prou recursos materials ni humans”, explica Manrique. “A la UAVAT hem assistit dues-centes víctimes i, d’aquestes, les setanta-quatre primeres que vam trobar són personades amb els companys de l’Associació 11-M Afectats pel Terrorisme. Aquestes víctimes continuaran tractades per aquests companys i no quedaran a l’estacada, i la resta de víctimes les continuarem assistint com puguem. També n’hi ha unes altres que es posen en contacte amb nosaltres o que trobem pel boca-orella. Els diem que esperin que la sentència sigui ferma, a veure si aleshores la Generalitat reobre l’Oficina d’Atenció a Víctimes del Terrorisme. Esperem que prengui part per fer la tasca que el Ministeri d’Interior, malauradament, no ha fet. Interior ens ha dit ben clar que tenen tots els expedients preparats per a quan la sentència sigui ferma. Això vol dir que, mentre no ho ha estat, no s’han posat en contacte amb les víctimes. Han deixat molta gent totalment abandonada.”

Ara cal esperar que el magistrat del Tribunal Suprem espanyol Manuel Marchena comenci a decidir sobre els recursos contra la sentència a partir del 15 de novembre. “Haurem de continuar treballant per les víctimes que ja tenim i per les que són a la sentència i haurem de buscar. El jutge Alfonso Guevara va fer una tasca importantíssima a l’hora de reconèixer com a víctimes gent que ho és, però que el Ministeri d’Interior no volia reconèixer com a tal. Pregaríem que Marchena continuï aquesta tasca perquè, quan la sentència sigui ferma, puguem localitzar tota la gent que no hàgim trobat i fins i tot per buscar les cent vint-i-tres víctimes que són al sumari i no a la sentència. Ser al sumari implica ser víctima, i en això encara tenim una feinada.”

Sense concentracions coincidents amb l’acte

L’acte ha posat el focus en les víctimes i les seves famílies, i per això havien demanat que ningú no aprofités la convocatòria per fer reivindicacions polítiques, una situació que enguany no s’ha viscut. L’any passat, prop d’un centenar de manifestants es van presentar a l’acte amb cartells amb lemes com ara “Exigim saber la veritat” i van protestar contra l’estat espanyol per la manera com s’havien investigat els atemptats. Alguns dels manifestants van trencar el minut de silenci i un d’ells fins i tot es va encarar amb les víctimes, que li havien retret que aquell no era el moment per a la protesta. Una vegada acabat l’acte, Laura Borràs i Jaume Alonso-Cuevillas van acostar-se a saludar alguns manifestants, i més tard Junts va desmarcar-se de la interrupció del minut de silenci.

Aquesta situació va incomodar molt les famílies l’any passat i enguany s’havia demanat que no es repetís. “Sempre hem demanat que sigui un acte sense parlaments polítics. Si és un acte institucional en què cap polític no pren part, no té sentit que algú ho utilitzi per donar missatges polítics, no és el lloc ni el moment”, defensa Manrique. “És l’únic acte que les víctimes tenen durant l’any i s’ha de respectar.”

És prevista una concentració de caràcter polític que no coincideix amb l’acte institucional. La Plataforma 17-A Exigim Responsabilitats ha convocat una manifestació per denunciar la manca d’investigació de l’estat espanyol . “Diguem ben alt que la presidència del Consell de la Unió Europea l’ocupa aquests dies un estat assassí”, han dit a Twitter els CDR, que també s’afegeixen a la convocatòria. La concentració es farà a les 12.00 davant la delegació del govern espanyol a Barcelona, al número 278 del carrer de Mallorca.

Igual que l’any passat, l’Associació Catalana de Víctimes d’Organitzacions Terroristes (ACVOT) ha convocat un acte propi. L’any passat hi van assistir representants dels partits principals de la dreta espanyolista, com ara Vox, el PP i Ciutadans, amb presència de la policia espanyola i la Guàrdia Civil.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor