L’acte institucional de la Diada homenatja les dones i el seu paper al llarg de la història de Catalunya

  • L'espectacle reivindica la veu "minimitzada, invisibilitzada i silenciada" de dones catalanes d'ençà del 1714 fins a l'actualitat

VilaWeb

ACN

12.09.2022 - 08:31
Actualització: 12.09.2022 - 09:54

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, i la vice-presidenta primera en funcions de presidenta del parlament, Alba Vergés, han presidit l’acte institucional de la Diada a les Quatre Columnes de Puig i Cadafalch a Montjuïc. L’acte ha volgut reivindicar les dones i el seu paper al llarg de la història de Catalunya. Per fer-ho, durant l’espectacle s’ha fet un recorregut per alguns dels moments més rellevants, des del 1714, i s’ha posat el focus en dones que han tingut la seva veu “minimitzada, invisibilitzada i silenciada”. Organitzat conjuntament pel parlament i el govern, l’acte ha comptat amb la direcció general de Roc Aguilera, la direcció artística de Marta Bayarri i musical de Jofre Bardagí.

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb

L’eix central de l’acte ha estat un homenatge a les dones que han escrit la història de Catalunya i que, sovint, han estat invisibilitzades. Per fer-los un reconeixement, les actrius Diana Pla, Abril Fusté, Dèlia Brufau, Alba Florejachs, Cristina Dilla i Maria Ribera han representat personalitats com les sindicalistes Frederica Montseny i Clara Claramunt, la pedagoga Francesca Bonnemaison; la periodista Carme Karr i Nativitat Yarza, primera batllessa de Catalunya. Les actrius s’han posat breument a la seva pell per relatar la seva tasca i de quina manera van contribuir a la societat del seu moment.

Pel que fa a el vessant musical, s’ha creat una orquestra de cambra formada especialment per a la Diada, que compta amb la direcció i els arranjaments de corda d’Aleix Puig i la banda dirigida per Jofre Bardagí. Han estat especialment emotives les actuacions dels artistes Helena Miquel i Joan Dausà, que han interpretat Què volen aquesta gent, escrita per Lluís Serrahima i amb música de Maria del Mar Bonet; o bé el cant conjunt de Cançó de fer camí per part de Mireia Vives, Borja Penalba, Meritxell Nedermann, Marco Ros i Xavi de la Iglesia.

Al llarg de l’acte també hi ha hagut temps per homenatjar el cantautor Pau Riba i la cantant Núria Feliu, tots dos morts durant aquest 2022. En el cas de Riba, els seus fills Caïm i Àngel han cantat Cançó d’abril, de Clementina Arderiu, àvia de Pau Riba; mentre que la neboda de la cantant de Sants, Mireia Feliu, ha entonat Anirem tots cap al cel.

A l’espectacle hi han tingut un paper important instruments com la gralla i la viola de roda amb el músic Adrià Grandia, així com la Dansa Folklòrica Tradicional i de Nova Creació a càrrec de l’Esbart Sant Martí de Barcelona.

L’acte institucional ha acabat amb una versió de l’himne de Catalunya, Els segadors, cantat per la guanyadora del concurs Eufòria, Mariona Escoda.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor