12.09.2022 - 08:31
|
Actualització: 12.09.2022 - 09:54
El president de la Generalitat, Pere Aragonès, i la vice-presidenta primera en funcions de presidenta del parlament, Alba Vergés, han presidit l’acte institucional de la Diada a les Quatre Columnes de Puig i Cadafalch a Montjuïc. L’acte ha volgut reivindicar les dones i el seu paper al llarg de la història de Catalunya. Per fer-ho, durant l’espectacle s’ha fet un recorregut per alguns dels moments més rellevants, des del 1714, i s’ha posat el focus en dones que han tingut la seva veu “minimitzada, invisibilitzada i silenciada”. Organitzat conjuntament pel parlament i el govern, l’acte ha comptat amb la direcció general de Roc Aguilera, la direcció artística de Marta Bayarri i musical de Jofre Bardagí.
L’eix central de l’acte ha estat un homenatge a les dones que han escrit la història de Catalunya i que, sovint, han estat invisibilitzades. Per fer-los un reconeixement, les actrius Diana Pla, Abril Fusté, Dèlia Brufau, Alba Florejachs, Cristina Dilla i Maria Ribera han representat personalitats com les sindicalistes Frederica Montseny i Clara Claramunt, la pedagoga Francesca Bonnemaison; la periodista Carme Karr i Nativitat Yarza, primera batllessa de Catalunya. Les actrius s’han posat breument a la seva pell per relatar la seva tasca i de quina manera van contribuir a la societat del seu moment.
🔴 EN DIRECTE | Acte institucional de la Diada Nacional de Catalunya #Diada2022 https://t.co/9HHyp0jQZs
— Govern. Generalitat (@govern) September 11, 2022
Pel que fa a el vessant musical, s’ha creat una orquestra de cambra formada especialment per a la Diada, que compta amb la direcció i els arranjaments de corda d’Aleix Puig i la banda dirigida per Jofre Bardagí. Han estat especialment emotives les actuacions dels artistes Helena Miquel i Joan Dausà, que han interpretat Què volen aquesta gent, escrita per Lluís Serrahima i amb música de Maria del Mar Bonet; o bé el cant conjunt de Cançó de fer camí per part de Mireia Vives, Borja Penalba, Meritxell Nedermann, Marco Ros i Xavi de la Iglesia.
Al llarg de l’acte també hi ha hagut temps per homenatjar el cantautor Pau Riba i la cantant Núria Feliu, tots dos morts durant aquest 2022. En el cas de Riba, els seus fills Caïm i Àngel han cantat Cançó d’abril, de Clementina Arderiu, àvia de Pau Riba; mentre que la neboda de la cantant de Sants, Mireia Feliu, ha entonat Anirem tots cap al cel.
▶️ Caïm i Àngel Riba interpreten "Cançó d'abril", un poema musicat de Clementina Arderiu, àvia de Pau Riba.
Homenatge a Pau Riba a l'acte institucional de la #Diada2022 pic.twitter.com/CCmDry6N6c
— Govern. Generalitat (@govern) September 11, 2022
▶️ Mireia Feliu interpreta "Anirem tots cap al cel". Homenatge a Núria Feliu a l'acte institucional de la #Diada2022 pic.twitter.com/hWXdF7nZZT
— Govern. Generalitat (@govern) September 11, 2022
A l’espectacle hi han tingut un paper important instruments com la gralla i la viola de roda amb el músic Adrià Grandia, així com la Dansa Folklòrica Tradicional i de Nova Creació a càrrec de l’Esbart Sant Martí de Barcelona.
L’acte institucional ha acabat amb una versió de l’himne de Catalunya, Els segadors, cantat per la guanyadora del concurs Eufòria, Mariona Escoda.
▶️ Mariona Escoda, guanyadora d'@Euforia_TV3, interpreta "Els Segadors" per cloure l'acte institucional de la #Diada2022 pic.twitter.com/Q4gz09NX9p
— Govern. Generalitat (@govern) September 11, 2022