L’ACRA reclama una llei que obligui els treballadors de les residències a vaccinar-se

  • La directora general de l'ACRA recorda que el 98% dels empleats fan atenció directa i que no se'ls pot canviar de lloc de feina com proposa Sanitat

VilaWeb

ACN

13.08.2021 - 08:13
Actualització: 13.08.2021 - 08:24

L’Associació Catalana de Recursos Assistencials (ACRA) veu inviable canviar de lloc de feina els treballadors no vaccinats i ha reclamat una llei sanitària que faci obligatòria la vaccinació per treballar en residències, centres de dia i atenció directa a gent gran. La directora general d’ACRA, Montse Llopis, s’ha mostrat escèptica amb el document del Ministeri de Sanitat espanyol que obre la porta a valorar el canvi de lloc de feina de qui no tingui la vaccinació completa. “El 98% fan atenció directa, què fem? els posem a tots a fer d’administratius?“, s’ha preguntat. Segons Llopis, el document demostra poc coneixement de la realitat dels centres. Ha indicat que els no vaccinats no són més del 10-12%, però una sola persona “pot infectar una residència”.

Llopis ha afirmat també que la normativa laboral no permet de canviar una persona de lloc de feina fàcilment. Més enllà d’això, ha insistit que la majoria de les tasques que es fan dins d’un centre de gent gran impliquen un contacte directe amb el resident i, per tant, no existirien tampoc llocs de feina on derivar aquells no vaccinats.

Per això, ha insistit que l’única via per garantir el 100% de la vaccinació completa entre els empleats és a través d’una llei sanitària. “Igual que ens ho demanen per viatjar, perquè no ho podem demana per protegir les persones més dèbils?”, ha manifestat. En aquest sentit, ha plantejat que ningú obliga a treballar en una residència, però sí que si es fa, s’hauria de garantir legalment el requisit de la vaccinació.

A favor de la tercera dosi si ho diu la ciència

Sobre la necessitat o no d’una tercera dosi entre els residents, Llopis ha deixat clar que és la ciència qui ha de dir si és necessària. En cas que així sigui, sí que ha defensat que els residents i la gent gran en general han de ser els primers a rebre-la. “Evidentment estem a favor d’aquesta tercera dosi sempre que la recerca científica avali que és necessari”, ha declarat.

Ara per ara, les residències treballen amb les darreres restriccions habilitades com ara proves d’antígens a l’entrada i limitacions en les visites. Des de l’ACRA són partidaris que el centre estigui obert a les visites, però sempre complint totes aquelles mesures que protegeixen més als residents, especialment en moments epidemiològics més difícils, com l’actual.

Estratègia col·lectiva d’actuació

De cara al futur, l’única previsió que pot fer és que hi haurà covid “encara per temps”. Per això, ha demanat una estratègia col·lectiva sobre com encarar la pandèmia i que aquesta es basi a escoltar què diuen les xifres i el món científic. Ha reconegut que estan expectants perquè la variant selta ha demostrat que poden arribar noves variants que modifiquin el que se sabia fins ara. Amb tot, ha asseverat que és necessari mantenir la coordinació amb el Departament de Salut, així com la provisió d’EPI i proves d’antígens, entre d’altres. L’objectiu final ha de ser protegir les persones més vulnerables, ha manifestat.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor