22.06.2020 - 19:12
|
Actualització: 22.06.2020 - 19:59
Acció Cultural del País Valencià (ACPV) celebrarà Sant Joan, en col·laboració amb Òmnium Cultural, amb una sèrie d’activitats que es convertiran en un homenatge ‘a tota la societat civil mobilitzada per a superar la covid-19’ i un record als presos polítics i exiliats, en una jornada que assegura que estarà marcada per la falta de visibilitat del valencià en la gestió de la crisi sanitària per part de les administracions.
Entre els actes programats s’inclou la publicació d’una mostra de refranys populars en format audiovisual, entre avui i demà, i en la qual han participat associacions i col·lectiu de nord a sud del País Valencià, i l’arribada de la Flama del Canigó a unes tretze comarques.
Com serà la revetlla de Sant Joan 2020? Tota la informació
Amb el lema ‘Enguany, encenc la flama per tu’, ACPV considera ‘imprescindible mantindre vives les tradicions autòctones, així com la llengua i la cultura pròpies’. Per a demà s’ha convocat a partir de les 22.00 una encesa simbòlica de ciris en els balcons com a homenatge a les víctimes de la covid-19, i també ‘un record per als presos polítics i exiliats, per a reivindicar la defensa dels drets fonamentals, una reivindicació que no quedarà al marge del moment d’emergència social que viu el país’.
Al final de la vesprada s’espera l’arribada de la Flama del Canigó, símbol d’unió cultural i lingüística. ‘Parlar de Sant Joan i de la Flama és, sens dubte, parlar també de la nostra llengua’, reivindica l’entitat, que explica que es tracta d’una tradició catalana vinculada al solstici d’estiu, que s’inicia amb la renovació del foc en el cim del Canigó i culmina amb l’encès de les fogueres de Sant Joan, després que la flama, portada per voluntaris ‘es repartisca per tot el país’.