ACPV, Federació Llull i APPEC planten cara a la censura de revistes en català a Borriana

  • Els editors de revistes en català han anunciat que activaran la via judicial

VilaWeb
Exemplars de les revistes censurades (fotografia: ACN / Maria Asmarat).
VilaWeb – Agències
13.07.2023 - 15:03

Acció Cultural del País Valencià (ACPV) ha iniciat el disseny d’un programa de resposta, en coordinació amb la Federació Llull (que aplega a ACPV, Obra Cultural Balear i Òmnium Cultural) i l’Associació de Publicacions Periòdiques en Català (APPEC), amb l’objectiu de plantar cara a la censura de revistes en català a Borriana.

Aviat es reuniran a València per a concretar l’estratègia, que contempla unes quantes possibilitats. ACPV planteja de fer un protocol de resposta a aquest i als nous actes de censura per part de governs radials d’extrema dreta i el PP, que es considera la via judicial i la denúncia pública, que pot arribar a l’organització i convocatòria de mobilitzacions i campanyes específiques, explica en un comunicat.

L’entitat també explica que plantegen de presentar mocions als ajuntaments “en defensa de la pluralitat informativa, el lliure accés de la ciutadania a la premsa, la no discriminació per raó de llengua, i el respecte al valencià”, i també fer campanyes i accions per a promoure la premsa i les publicacions en la nostra llengua. “El radicalisme antivalencià ens trobarà enfront, en defensa de la dignitat del valencià i de les llibertats democràtiques”, destaca.

Els editors de revistes en català anuncien que activaran la via judicial

Els editors de les revistes en català també planten cara al veto de les cinc publicacions a la biblioteca municipal de Borriana i han anunciat que activaran la via judicial per denunciar-ho. El president de l’APPEC, Germà Capdevila, ha detallat que, a més, presentaran una denúncia a les institucions europees i una queixa formal al Síndic de Greuges del País Valencià. L’APPEC també ha avançat que facilitarà la subscripció a les publicacions a tot arreu on actuï la censura i estudia mesures de discriminació positiva dels títols. A més, ha posat un equip legal a disposició de les publicacions afectades (Cavall Fort, Enderrock, Camacuc, El Temps i Llengua Nacional).

L’acte ha tingut el suport d’Òmnium Cultural i Plataforma per la Llengua. També hi ha assistit, entre més representants, la consellera de la Presidència, Laura Vilagrà; la presidenta del parlament, Anna Erra; i el secretari de Mitjans de Comunicació de la Generalitat, Oriol Duran. 

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor