MINUT A MINUT

Castelló connecta amb l’històric “O ara, o mai” amb una gran manifestació pel 25 d’Abril

  • Acció Cultural del País Valencià commemora la Diada del 25 d'Abril quaranta anys després del mític discurs de Joan Fuster "O ara, o mai"

VilaWeb

Redacció

Fotografia

07.05.2022 - 22:40

Acció Cultural del País Valencià (ACPV) commemora la Diada del 25 d’Abril a Castelló amb una manifestació i un aplec a la plaça de Bous, quaranta anys després del mític discurs de Joan Fuster “O ara, o mai”. El públic podrà gaudir dels concerts de Mural Sonor, amb actuacions d’artistes com Mireia Vives i Borja Penalba, Tesa, Cactus, Tardor i Smoking Souls, entre més.

21.41h

L'aplec a la plaça de bous de Castelló, quaranta anys després del que va protagonitzar Joan Fuster, s'acaba amb la Muixeranga.

21.37h

Anna Oliver, la presidenta d’Acció Cultura del País Valencià ha fet un discurs als assistents al concert de la plaça de bous de Castelló per la Diada del 25 d'Abril on ha recordat els seus orígens humils, “sóc la filla d’una obrera”, ha dit, abans de referir-se al discurs que ara fa quaranta anys va fer Joan Fuster en aquest mateix lloc. També ha recordat la de l’any 2016, a la plaça de bous de València, quan Joan Francesc Mira era el president de l’entitat i va fer un discurs abrandat.

Oliver ha donat les gràcies als assistents i a tots aquells que han fet possible la diada d’enguany. En el seu parlament ha recordat que ara també fa quaranta anys que es va aprovar l’estatut d’autonomia del País Valencià, un text que ha qualificat d’abús contra els valencians. Però ha recordat que a pesar d’això, dels diferents pactes de la Moncloa, dels jutges i dels diferents governs que els valencians han patit, no els han esclafat ni els han tret el propòsit de ser poble.

Sobre la frase de Fuster de "O ara o mai", Oliver ha dit que no ha sigut mai per la tossuderia dels valencians. “L’eufemisme no suma. Amagar el nom de la llengua o amagar el nom del país, no suma”. I ha dit que aquells que no volen que a la llengua se li diga català o que a la terra se li diga País Valencià són els mateixos que no volen que el corredor mediterrani facilite les connexions amb el Principat, no volen el finançament just i que no volen que TV3 es veja al País Valencià. També s’ha referit a la rebaixa de les expectatives del requisit lingüístic que s’ha conegut aquesta mateixa setmana. Ha demanat als assistents que no diluesquen les seues demandes: “L'any Fuster ens mostra que ser avantguarda és el camí. La normalitat. El futur depèn de nosaltres, el poble que ara i sempre serà País Valencià”.

19.57h

L'assistència a la plaça de bous és menor que no s'esperava. Només hi ha un sector de les grades ple, i a la pista es veuen força espais buits.

19.37h

Les muixerangues s’enfilen al cel a la plaça de bous de Castelló

19.28h

La periodista Reis Juan dóna la benvinguda a la plaça de bous i ha reivindicat la música en català i la importància del Mural Sonor, que diu que és el projecte cultural més important dels darrers anys. "Tenim Almansa, i tenim Basset, Valor, Ovidi, Fuster i una llista molt llarga de gent que han lluitat perquè el País Valencià siga lliure i sobirà. Ja poden tenir Felips, els posarem de cap per avall fins que reconeguen els nostres drets", ha afegit.

19.15h

Les muixerangues entren a la plaça de bous. Dels 5.000 assistents previstos, 600 són membres de les muixerangues.

19.06h

La manifestació ha arribat a la plaça de bous de Castelló, on s'ha acabat. Aquí es faran els concerts de Mural Sonor: “Pell”, amb Mireia Vives i Borja Penalba; “Veta”, amb May Ibáñez i Tardor; i “Carrer”, dirigit per la Banda No Falla. Completen el cartell Tesa, Smoking Souls i Cactus.

17.47h

Dirigents de Compromís com Àgueda Micó, Josep Nadal o Enric Nomdedéu són a la manifestació

17.45h

Sindicalistes de la Intersindical Valenciana es manifesten a Castelló

17.41h

Cartell d'Esquerra Republicana

17.32h

El conseller d'Educació, Investigació, Cultura i Esports, Vicent Marzà, ha parlat des de la manifestació de la rebaixa de l'exigència de català als funcionaris que pretén el PSPV: "Els compromisos amb els valencians s'han de complir. És una demanda no només legítima, sinó que ha estat sempre damunt la taula i compartim. Els valencians han de tenir tots els drets garantits, també els lingüístics." Marzà ha dit que el discurs de Fuster de 1982 és plenament vigent, i que el requisit lingüístic és necessari. "És una qüestió que cau pel seu propi pes, és de justícia", ha dit.

17.15h

L'activista històric Josep Guia conversa amb Quim Torra, ex-president de la Generalitat de Catalunya, i la seva esposa Carola Miró. Torra ha explicat que tenia ganes de venir al País Valencià a reivindicar Fuster, i ha afegit que Catalunya i el País Valencià han de tenir un horitzó comú cap a la independència.

17.09h

Comença a caminar la manifestació per la llengua, que surt de la plaça de la Independència i va a la plaça de Bous. Té com a lema "Ara i sempre, som País Valencià", una referència subtil al discurs "O ara, o mai" de Fuster.

17.02h

La Conlloga Muixeranga de Castelló toca el cel per la Diada del 25 d'Abril

16.35h

Les activitats del 25 d'abril continuen de vesprada. La trobada de Muixerangues és l'acte previ a la manifestació que començarà a les cinc de la tarda. Hi han participat les colles La Nova Muixeranga d'Algemesí, la Jove Muixeranga de València, la Muixeranga de Vinaròs, la Conlloga Muixeranga de Castelló, la Muixeranga d'Alacant, la Muixeranga de la Marina Alta, la Muixeranga la socarrà de Xàtiva i la Muixeranga de Sueca. L'Associació Cultural Botafocs s'encarrega de sembrar de pirotècnia el recorregut.

13.41h

"Arrel", de Mural Sonor

Després dels parlaments ha començat l'espectacle “Arrel” de Mural Sonor, de Miquel Gil i Noèlia Llorens, Titana, un repàs a la música folk i d'arrel, presentat per Violeta Tena.

13.24h

Una vida dedicada a la llengua i el país

Nascut a Vila-real el 1942, Vicent Pitarch ha destacat com a defensor dels drets lingüístics. És membre de l'Institut d'Estudis Catalans, de l'Intitut interuniversitari de Filologia i de la societat catalana de sociolingüística, entre més organitzacions cíviques i acadèmiques.

És autor d'un bon grapat d'obres assagístiques relacionades amb l'ús i l'ensenyament de la llengua. Ha estudiat les Normes de Castelló i ha escrit llibres de viatges. Políticament compromès amb el nacionalisme, l'any 1979 va ser elegit regidor a l'ajuntament de CAstelló per un partit anomenat Esquerra Independent de Castelló. En la celebració del 25 d'Abril del 1982 encapçalava la manifestació amb la pancarta d'aquest partit i que poc més tard es va integrar en la Unitat pel Poble Valencià, que després va ser el Bloc i ara Més Compromís.

13.11h

Homenatge a Pitarch

El filòleg i sociolingüista Vicent Pitarch ha estat homenatjat durant l'obertura de la commemoració de la diada. Ha explicat que l'any 1982, ara fa quaranta any, l'aplec a la plaça de bous va voler posar de manifest les frustracions de les polítiques del PP i el PSOE: "Tots tenim present aquell 25 d’Abril tan pletòric. Aquell impacte. Enguany hauríem de recuperar aquella energia profundíssima. Hauríem de reivindicar Joan Fuster. Ací hi hauria d’haver un quadre gran de Fuster. No sabem què seríem ara sense ell. Hem de recuperar la rebel·lia, la memòria dels grans patriotes. Celebrem-ho!"

13.05h

Anna Oliver reivindica el Mural Sonor

La presidenta d'ACPV, Anna Oliver, ha reivindicat el Mural Sonor com una forma de vertebrar el país i un homenatge implícit a les Normes de Castelló. "A ACPV cuidem la cultura, els referents, el valencià que és el català de tots. Els seus valors constitueixen el país que volem ser", ha dit.

13.02h

Mesquita: "És un orgull celebrar la ciutat i la diada nacional"

El regidor Francesc Mesquita ha agraït a Fuster haver parlat bé durant el seu discurs, ara fa quaranta anys i ha dit que és un orgull celebrar la ciutat i la diada nacional. "Castelló estava pendent dels esdeveniments que donaven pas a la construcció de la identitat del país. Avui és una diada importantíssima que ens farà pujar un escaló més", ha dit.

12.57h

Vora quatre-centes persones al començament dels actes

La celebració de la Diada del 25 d'Abril a Castelló ha començat amb els parlaments previs a l'espectacle “Arrel” de Mural Sonor. Hi han participat Maria Nebot, de Castelló per la Llengua; Anna Oliver presidenta d'ACPV; Francesc Mesquita, regidor d'Educació, Participació Ciutadana i Plurilingüisme; i l'escriptor Vicent Pitarch, que també és homenatjat avui. L'acte es fa davant d'unes quatre-centes persones, que omplen la plaça Hort dels Corders.

09.50h

Activitats de tota mena

Els actes començaran a les 12.30 amb l'espectacle “Arrel” de Mural Sonor, de Miquel Gil i Noèlia Llorens, Titana, un repàs a la música folk i d'arrel, que es farà a la plaça Hort dels Corders, i serà presentat per Violeta Tena.

Les activitats més destacades seran a la vesprada. A les 16.30 es farà una trobada de muixerangues, acompanyada per la pirotècnia de l'Associació Cultural Botafocs. Hi participaran la Nova Muixeranga d’Algemesí, la Jove Muixeranga de València, la Muixeranga de Vinaròs, la Conlloga Muixeranga de Castelló, la Muixeranga d’Alacant, la Muixeranga de la Marina Alta, la Muixeranga la Socarrà de Xàtiva i la Muixeranga de Sueca.

A les 17.00 començarà la manifestació per la llengua a la plaça de la Independència i arribarà a la plaça de Bous. Tindrà com a lema "Ara i sempre, som País Valencià", una referència subtil al "O ara, o mai" de Fuster, que enguany fa cent anys que va néixer. Com a cloenda, a les 18.30, començarà l'aplec a la plaça de Bous, on se celebrarà la festa amb els concerts de Mural Sonor. El cartell és format per la resta d’espectacles que conformen el Mural Sonor: “Pell”, amb Mireia Vives i Borja Penalba; “Veta”, amb May Ibáñez i Tardor; i “Carrer”, dirigit per la Banda No Falla. Completen el cartell Tesa, Smoking Souls i Cactus.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor