Acordat el pla per a dur aigua de Sagunt al Principat: el govern espanyol assumirà el cost de producció i la Generalitat, el transport amb vaixell

  • La dessalinitzadora del Foix i l'ampliació de la Tordera es pagaran amb fons europeus i començaran a funcionar entre el 2028 i el 2029

VilaWeb
ACN
05.02.2024 - 13:11
Actualització: 05.02.2024 - 17:51

El govern espanyol i la Generalitat han acordat el pla que permetria de portar aigua des de la dessalinitzadora de Sagunt (Camp de Morvedre) fins a Catalunya. El cost de producció de l’aigua dessalada l’assumirà l’estat, mentre que el transport en vaixell i la descàrrega anirà a càrrec del govern, segons que han anunciat la ministra espanyola de Transició Ecològica, Teresa Ribera, i el conseller d’Acció Climàtica, David Mascort. La mesura es podria activar a partir del mes de juny i permetria de transportar, com a mínim, un vaixell al dia, carregat amb fins a 20.000 metres cúbics d’aigua. D’altra banda, han anunciat que la construcció de la dessalinitzadora del Foix i l’ampliació de la de Tordera es pagaran amb fons europeus i estaran a punt entre 2028 i 2029.

L’anunci arriba després de la reunió que la ministra de Transició Ecològica, Teresa Ribera, i el conseller d’Acció Climàtica, David Mascort, han mantingut avui. La trobada bilateral es produeix pocs dies després que el govern decretés l’entrada en fase d’emergència per sequera al sistema Ter-Llobregat, dijous passat, una mesura que afecta 202 municipis, entre ells Barcelona i la seva àrea metropolitana i Girona, i a gairebé 6 milions de persones.

Avui, les reserves als embassaments que formen part del sistema Ter-Llobregat -Sau, Susqueda, Sant Ponç, la Baells i la Llosa del Cavall- sumen 98,60 hm³ d’aigua, dels 612 hm³ que poden arribar a acumular. La situació ha portat el govern espanyol a moure fitxa i dissabte passat es va fer públic que la ministra Ribera va traslladar, a través d’una trucada telefònica, al president de la Generalitat Valenciana, Carlos Mazón, la petició de traslladar vaixells carregats d’aigua des de la dessalinitzadora de Sagunt, propietat del govern espanyol, fins a Catalunya. Mazón va acceptar la petició per “solidaritat entre regions”, però va demanar garanties que es faria un “ús prioritari i gairebé exclusiu” de l’aigua per a emergències de consum de boca, i no per a altres usos com el regadiu.

Mascort ha afirmat que el transport d’aigua amb vaixell és una solució puntual si es necessita perquè la situació de sequera no millora. “És una solució puntual per a equipaments estratègics perquè, quan es doni la situació de més emergència, puguin tenir aigua”, ha afirmat en una compareixença.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor