17.10.2019 - 11:46
|
Actualització: 17.10.2019 - 16:56
La Unió Europea i el Regne Unit han arribat un acord sobre el Brexit pocs dies abans del límit marcat del 31 d’octubre. Ho ha anunciat el president de la Comissió Europea, Jean-Claude Juncker, en un piulet, en què ha adjuntat una carta adreçada a Donald Tusk, president del Consell d’Europa. ‘Els negociadors han arribat a un acord per a una revisió del protocol sobre Irlanda/Irlanda del Nord i per a una revisió de la declaració política del 17 d’octubre’, diu a la carta.
🇪🇺🤝🇬🇧 Where there is a will, there is a #deal – we have one! It’s a fair and balanced agreement for the EU and the UK and it is testament to our commitment to find solutions. I recommend that #EUCO endorses this deal. pic.twitter.com/7AfKyCZ6k9
— Jean-Claude Juncker (@JunckerEU) October 17, 2019
El text haurà de ser ratificat a la cimera de caps d’estat i de govern de la Unió Europea, que comença a primera hora de la tarda. El primer ministre britànic, Boris Johnson, ha anunciat que l’acord es votarà al parlament britànic dissabte.
We’ve got a great new deal that takes back control — now Parliament should get Brexit done on Saturday so we can move on to other priorities like the cost of living, the NHS, violent crime and our environment #GetBrexitDone #TakeBackControl
— Boris Johnson (@BorisJohnson) October 17, 2019
El cap del Partit Laborista, Jeremy Corbyn, s’ha oposat a l’acord i ha dit que era ‘pitjor encara’ que l’acord negociat per Theresa May, que va ser refusat al parlament del Regne Unit.
Sessió dissabte
La Cambra dels Comuns ha convocat formalment una sessió dissabte –per primera vegada des del 1982– perquè els diputats puguin votar el nou acord. La cambra baixa ha autoritzat sense cap votació la convocatòria de la sessió, que finalment es desenvoluparà en un format diferent al que requereix el govern de Johnson. L’executiu aspirava a resoldre tot el debat en una hora i mitja.
El líder del Partit Conservador, Jacob Rees-Mogg, va proposar un format en el qual Johnson es limitaria a exposar el resultat de les negociacions com a pas previ a una moció amb dues vies: ‘Aprovar un acord o aprovar una sortida sense acord.’
No obstant això, l’executiu britànic ha vist com els seus plans s’han truncat amb l’aprovació d’una iniciativa que obre la porta a la presentació d’esmenes. La mesura ha tirat endavant amb 287 vots a favor i 275 en contra i suposa una altra derrota per a una administració que no té una majoria estable al parlament.
El 19 d’octubre és una data clau: és el límit que introdueix la llei que van aprovar al setembre els diputats per aconseguir la ratificació d’un acord. En cas contrari, aquesta llei obliga Johnson a enviar una carta a Brussel·les per demanar una altra pròrroga i evitar una sortida abrupta a final de mes.
El DUP votarà en contra
El Partit Unionista Democràtic (DUP) ha anunciat que votarà en contra de l’acord. La formació que lidera Arlene Foster ha denunciat que els pacte és contrari a l’Acord de Divendres Sant que va posar fi al conflicte al nord d’Irlanda i que no és beneficiós pels nord-irlandesos.
A la Cambra dels comuns, l’aprovació requereix el vot favorable de 320 dels 650 diputats. El govern només tindria esperances si aconsegueix el vot dels conservadors euroescèptics, els 35 diputats independents i els deu membres del DUP.