El Regne Unit i la Unió Europea arriben a un acord sobre el Brexit

  • Ho ha anunciat el president de la Comissió Europea, Jean-Claude Juncker

VilaWeb

Europa Press / Redacció

17.10.2019 - 11:46
Actualització: 17.10.2019 - 16:56

La Unió Europea i el Regne Unit han arribat un acord sobre el Brexit pocs dies abans del límit marcat del 31 d’octubre. Ho ha anunciat el president de la Comissió Europea, Jean-Claude Juncker, en un piulet, en què ha adjuntat una carta adreçada a Donald Tusk, president del Consell d’Europa. ‘Els negociadors han arribat a un acord per a una revisió del protocol sobre Irlanda/Irlanda del Nord i per a una revisió de la declaració política del 17 d’octubre’, diu a la carta.

El text haurà de ser ratificat a la cimera de caps d’estat i de govern de la Unió Europea, que comença a primera hora de la tarda. El primer ministre britànic, Boris Johnson, ha anunciat que l’acord es votarà al parlament britànic dissabte.

El cap del Partit Laborista, Jeremy Corbyn, s’ha oposat a l’acord i ha dit que era ‘pitjor encara’ que l’acord negociat per Theresa May, que va ser refusat al parlament del Regne Unit.

Sessió dissabte

La Cambra dels Comuns ha convocat formalment una sessió dissabte –per primera vegada des del 1982– perquè els diputats puguin votar el nou acord. La cambra baixa ha autoritzat sense cap votació la convocatòria de la sessió, que finalment es desenvoluparà en un format diferent al que requereix el govern de Johnson. L’executiu aspirava a resoldre tot el debat en una hora i mitja.

El líder del Partit Conservador, Jacob Rees-Mogg, va proposar un format en el qual Johnson es limitaria a exposar el resultat de les negociacions com a pas previ a una moció amb dues vies: ‘Aprovar un acord o aprovar una sortida sense acord.’

No obstant això, l’executiu britànic ha vist com els seus plans s’han truncat amb l’aprovació d’una iniciativa que obre la porta a la presentació d’esmenes. La mesura ha tirat endavant amb 287 vots a favor i 275 en contra i suposa una altra derrota per a una administració que no té una majoria estable al parlament.

El 19 d’octubre és una data clau: és el límit que introdueix la llei que van aprovar al setembre els diputats per aconseguir la ratificació d’un acord. En cas contrari, aquesta llei obliga Johnson a enviar una carta a Brussel·les per demanar una altra pròrroga i evitar una sortida abrupta a final de mes.

El DUP votarà en contra

El Partit Unionista Democràtic (DUP) ha anunciat que votarà en contra de l’acord. La formació que lidera Arlene Foster ha denunciat que els pacte és contrari a l’Acord de Divendres Sant que va posar fi al conflicte al nord d’Irlanda i que no és beneficiós pels nord-irlandesos.

A la Cambra dels comuns, l’aprovació requereix el vot favorable de 320 dels 650 diputats. El govern només tindria esperances si aconsegueix el vot dels conservadors euroescèptics, els 35 diputats independents i els deu membres del DUP.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor