El govern espanyol, CCOO i UGT acorden de reduir la jornada laboral a 37,5 hores ja el 2025

  • La signatura de l’acord s'ha fet aquest matí · Yolanda Díaz considera que és un acord històric

VilaWeb
Un moment de la signatura amb la UGT i CCOO (fotografia: EFE / Rodrigo Jimenez).

VilaWeb – Agències

20.12.2024 - 09:17
Actualització: 20.12.2024 - 12:29

El govern espanyol i els sindicats CCOO i UGT han anunciat un acord per a reduir la jornada laboral a 37,5 hores setmanals. La vice-presidenta segona i ministra de Treball i Economia Social espanyola, Yolanda Díaz, i els secretaris generals de CCOO, Unai Sordo, i d’UGT, Pepe Álvarez, han signat aquest matí aquesta reducció horària, que s’aplicarà durant el 2025.

La signatura del pacte s’ha fet sense la presència de la patronal, que s’hi ha oposat. També ha expressat dubtes el ministre d’Economia espanyol, Carlos Cuerpo, que ha suggerit una aplicació gradual, personalitzada per sectors, fins al 2026. Poques hores abans de l’anunci, Díaz va dir que estava convençuda que a final del 2025 tots els treballadors veurien reduïda la jornada. Va criticar el ministre socialista per haver volgut retardar l’aplicació més enllà del 2025, un fet que, segons ella, incompleix l’acord del govern de coalició.

La ministra espanyola Yolanda Díaz, en un moment de l’anunci de l’acord (fotografia: EFE / Rodrigo Jimenez).

La signatura de l’acord s’ha fet al Ministeri de Treball, a Madrid. La ministra Díaz ha dit que és un moment històric i ha dit que la rebaixa del temps de treball afectarà directament 12 milions de treballadors que tenen una jornada superior a les 37,5 hores, també als treballadors a temps parcial, als quals ha dit que se’ls incrementaran els seus drets i els seus salaris.

“No és un acord més, és un avenç civilitzatori que fa progressar el nostre país (…) Avui, una vegada més, escrivim una nova pàgina al llibre de les grans conquestes laborals del nostre país i creguin-me que aquesta és una gran conquesta laboral que s’estudiarà a totes les universitats del món. Ens vam proposar lluitar contra la precarietat laboral en la legislatura passada i ho hem aconseguit. Ens van dir que era impossible reduir la jornada laboral i aquí estem, ho farem”, ha destacat Díaz.

Negociacions durant onze mesos

Díaz ja va dir dimarts, després del consell de ministres, que l’entesa amb els sindicats era imminent. Les negociacions entre el govern espanyol, els sindicats i la patronal han durat onze mesos, fins que fa un mes la CEOE va rebutjar definitivament de participar-hi. Des que van començar les converses, el 25 de gener, la patronal s’ha oposat a modificar el límit màxim de jornada laboral a l’Estatut dels Treballadors, i va demanar que aquesta qüestió es deixés a la negociació col·lectiva. El juliol passat, les posicions es van encallar quan la patronal va rebutjar “ultimàtums” després de la presentació d’un text amb què els sindicats ja se sentien còmodes.

Amb l’objectiu d’aconseguir un acord tripartit, el govern espanyol va proposar fins a final de novembre mesures de compensació per les possibles pèrdues que la reducció de jornada podria causar a les empreses. Finalment, el 21 de novembre, la patronal es va despenjar de l’acord.

A partir d’aleshores, va començar una nova fase de negociació entre el govern espanyol i els sindicats per tancar un acord i portar el projecte de llei al congrés espanyol tan aviat com fos possible. Tant l’executiu com els sindicats han advertit que l’acord probablement no incorporarà cap de les propostes de compensació ofertes a les empreses.

Els sindicats han reclamat mesures per a garantir la desconnexió digital dels treballadors i assegurar que la reducció horària sigui efectiva. Quan el projecte de llei arribi a la mesa del congrés espanyol, començarà un procés de tramitació que s’allargarà, pel cap baix, sis mesos.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor