Armènia cedeix a l’Azerbaitjan bona part de la República d’Artsakh en canvi d’un armistici

  • El primer ministre armeni, Nikol Paixinian, admet que és un acord de pau 'increïblement dolorós' · Les forces àzeris havien ocupat la segona ciutat de l'Alt Karabakh i n'amenaçaven la capital

VilaWeb

Redacció

10.11.2020 - 01:21
Actualització: 10.11.2020 - 16:23

El primer ministre d’Armènia, Nikol Paixinian, ha signat un acord de pau amb el president de l’Azerbaitjan, Ilham Alíev, per posar fi a les hostilitats a l’Alt Karabakh, després de més d’un mes de guerra. “Estimats compatriotes, germanes i germans. Jo, personalment, he pres una decisió molt dura per a tots nosaltres”, ha escrit Paixinian a Facebook, on ha dit que l’acord amb Bakú era “increïblement dolorós per a mi i la meva gent”.

L’armistici s’ha signat amb l’aval de Rússia i just l’endemà que les forces àzeris ocupessin la ciutat de Shushi, la segona més important de l’Alt Karabakh, a pocs quilòmetres de Stepanakert, la capital de la República d’Artsakh. L’acord ha entrat en vigor aquesta mitjanit, i com les treves acordades anteriorment, preveu el bescanvi de presoners.

Així doncs, segons el text acordat, Armènia cedeix a l’Azerbaitjan tot el territori conquerit durant les ofensives militars àzeris, inclosa Shushi, i tots els territoris adjacents a l’Alt Karabakh que erstaven sota el control de la República d’Artsakh des del 1994: LachinQubadliZangilanJabrayilKalbajar i parts d’Agdam i de Fuzuli.

A més a més, Rússia desplegarà 1.960 militars al corredor de Lachin, la principal ruta entre Armènia i l’Alt Karabakh, per garantir-ne el funcionament. Aquest desplegament tindrà una durada de cinc anys, però serà prorrogable cinc anys més si així ho demanen Erevan i Bakú. Així mateix, el contingent rus vetllarà pel manteniment de l’alto-al-foc, una volta les forces armènies s’hagin retirat de les regions esmentades.

Finalment, Armènia i l’Azerbaitjan també han acordat de construir una nova carretera pel corredor de Lachin i permetre la circulació entre l’Azerbaitjan i la República Autònoma de Nakhitxevan, un enclavament àzeri situat entre Turquia, l’Iran i Armènia.

‘Això no és cap victòria’

En el seu escrit, Paixinian ha deixat palesa la duresa de la decisió, que ha retallat gairebé el 75% del territori que controla la República d’Artsakh, després de més de tres dècades de conflictes i desenes de milers de morts. ‘Això no és cap victòria, perquè no hi ha derrota fins que tu mateix no et consideres derrotat. Nosaltres no ens considerarem mai derrotats i això ha d’esdevenir un nou començament’, ha dit el primer ministre.

Tanmateix, l’acord de pau no ha estat gens ben rebut per una part de la població armènia, que ha sortit als carrers d’Erevan per exigir la dimissió de Paixinian, que va arribar al poder ara fa dos anys en una revolta contra la corrupció de la classe política. Grups de manifestants fins i tot han assaltat la seu del govern i del parlament al centre de la capital.

El president del parlament, Ararat Mirzoian, ha estat apallissat per manifestants que han aturat el seu cotxe i l’han colpejat fins a deixar-lo inconscient. En vídeos que s’han publicat a les xarxes socials es veu com Mirzoian, després del linxament, acaba a terra mig despullat i sense sentit.

“La capitulació d’Armènia”

Un parell d’hores després de l’anunci de PaixinianAlíev també ha utilitzat les xarxes socials per expressar el seu punt de vista sobre l’acord. Ha dit que tenia un “significat històric” perquè constituïa “la capitulació d’Armènia” i posava punt final a “anys d’ocupació”. I acabava dient: “el Karabakh és Azerbaitjan“.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem