21.07.2020 - 07:28
|
Actualització: 21.07.2020 - 11:22
Els dirigents de la Unió Europea han arribat a un acord per a crear un fons de recuperació de 750.000 milions d’euros, dels quals més del 50% seran ajuts directes als estats més afectats per la pandèmia. Després de quatre dies amb jornades maratonianes de negociació, els caps d’estat i de govern de la Unió Europea han pactat aquest paquet econòmic que es finançarà amb deute comunitari. L’acord inclou 390.000 milions d’euros en subsidis i uns 360.000 milions d’euros en crèdits.
De totes maneres, la xifra dels ajuts directes és lluny dels 500.000 milions d’euros que s’havien proposat en un començament, i també lleugerament per sota del límit de 400.000 milions d’euros que defensava l’estat espanyol. Així mateix, el govern espanyol preveu de rebre 140.000 milions, dels quals 72.000 serien en subsidis, és a dir, 5.000 milions menys dels que reclamava Pedro Sánchez.
Tanmateix, el president espanyol ha dit que la seva ‘única línia vermella’ en les converses amb els socis europeus era ‘no arribar a un acord’ sobre el pla. ‘Estava disposat a cedir.’ Dit això, ha admès que no estava del tot ‘satisfet’ amb el resultat final de les negociacions.
Merkel i Macron reivindiquen l’acord
El president francès, Emmanuel Macron, ha reivindicat l’acord dels vint-i-set sobre el fons de recuperació i el pressupost plurianual com un ‘canvi històric per a Europa i l’eurozona’. En la conferència de premsa conjunta amb la cancellera alemanya, Angela Merkel, Macron s’ha mostrat convençut que el pla responia ‘al desafiament sanitari, econòmic i social’ que afrontava Europa i ha defensat que res no era possible sense França i Alemanya juntes. Al seu torn, Merkel ha assenyalat que l’acord era un ‘bon senyal’ i s’ha mostrat alleujada pel pacte entre els dirigents europeus. ‘No ha estat fàcil, però al final hi hem arribat’, ha dit la cancellera.