La comunitat internacional es compromet a protegir el 30% del planeta abans del 2030

  • La mesura, acordada en la COP15 de Mont-real, cerca evitar una extinció en massa d'espècies · El compromís no té mecanismes legals per a forçar-ne l'aplicació

VilaWeb
La sala de conferències de la cimera de l'ONU sobre la biodiversitat que s'ha fet a Mont-real

Redacció

19.12.2022 - 10:44
Actualització: 19.12.2022 - 11:06

Gairebé dos-cents estats han assolit un compromís històric en la defensa del medi ambient en la cimera de l’ONU sobre la biodiversitat (COP15), que s’ha fet a Mont-real. Els delegats han pactat de protegir gairebé un terç del planeta abans del 2030 per tal d’evitar una extinció en massa d’espècies. Una volta s’ha anunciat l’acord final, els delegats han esclatat en un llarg aplaudiment.

Amb aquesta mesura, l’ONU cerca de pal·liar els efectes de la crisi d’extincions derivada de la crisi climàtica i l’acció humana. Segons els experts, aproximadament un milió d’espècies són en risc de desaparèixer per sempre de la Terra. De fet, alguns científics han comparat aquesta crisi en la biodiversitat amb l’extinció en massa que va causar l’asteroide que va acabar amb els dinosaures.

Així doncs, els estats tenen ara vuit anys per assolir els seus objectius en defensa de la biodiversitat. De totes maneres, l’acord de la COP15 no ha previst cap mecanisme legal per a forçar-ne l’aplicació, de manera que el compromís tan sols es recolza en la confiança en la bona voluntat dels estats signants. De totes maneres, l’organització compara l’acord amb el de París del 2015, en el qual es va pactar de limitar l’escalfament global en 1,5 graus (ara mateix en dubte pels incompliments dels signants).

Indignació entre alguns països africans

Les delegacions del Camerun, Uganda i la República Democràtica del Congo (RDC) han expressat la seva incredulitat quan el president de la cimera, el xinès Huang Runqiu, ha anunciat formalment l’acord. En aquest sentit, els representants congolesos ha afirmat que han impugnat formalment el pacte, però l’equip legal de l’ONU ha dit que no, segons que recull The Guardian.

Així mateix, els camerunesos han declarat que la cimera ha estat “un frau”, mentre que els ugandesos han dit que la decisió de Huang Runqiu ha estat un cop d’estat contra la COP15. L’acord s’ha negociat durant els dos darrers caps de setmana i s’ha fet públic aquest matí, després d’una jornada maratoniana de reunions a Mont-real.

Un dels elements que ha desembocat en aquesta polèmica és la petició que ha fet estats com la RDC, Brasil i Indonèsia —tots ells en via de desenvolupament i amb una biodiversitat enorme— de crear un fons específic per a fer possible la protecció del 30% del planeta.

Tanmateix, en l’acord final, s’ha decidit de crear un fons dins del mateix mecanisme financer de l’ONU en defensa de la biodiversitat, però els delegats s’han compromès en reprendre les negociacions sobre la creació d’un fons específic. Els països rics han acceptat de pagar 30.000 milions de dòlars en ajuda a la biodiversitat abans que s’acabi la dècada.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor