05.06.2021 - 13:33
|
Actualització: 05.06.2021 - 19:14
Principi d’acord històric entre els ministres de Finances del G-7, que en una reunió a Londres han decidit de crear un impost global del 15% per evitar que les grans empreses evitin de pagar impostos. Així mateix, l’acord també cerca que països com ara Irlanda, Luxemburg i els Països Baixos deixin de fer dumping fiscal a la resta d’estats de la UE.
El pacte encara no s’ha tancat del tot, però els ministres l’han deixat encarrilat perquè a la cimera de la setmana vinent a Cornualla, on es trobaran els líders d’Alemanya, el Canadà, els Estats Units, Itàlia, França, el Japó, el Regne Unit i la UE –com a convidada–, s’acabi de tancar.
Avui, després de la reunió, el ministre de Finances britànic, Rishi Sunak, ha assegurat que es tracta d’un “acord històric sobre la reforma fiscal que requerirà que els gegants tecnològics multinacionals paguin la seva part justa d’impostos”.
At the @G7 in London today, Chancellor @RishiSunak and his counterparts came to a historic agreement on global tax reform that will require the largest multinational tech giants will pay their fair share of tax in the UK. pic.twitter.com/NV9D82T5bX
— HM Treasury (@hmtreasury) June 5, 2021
Les multinacionals amb beneficis d’almenys un 10% quedaran subjectes al nou sistema, amb el 20% del benefici per sobre del marge del 10% subjecte a impostos en els països on es facin les vendes. La mesura s’haurà de debatre també al G-20, que es farà el juliol, i l’OCDE.
Durant anys, de manera infructuosa, s’havia intentat d’acordar iniciatives fiscals similars per fer front a l’economia digital. La xifra de consens del 15% d’imposts de societats l’ha proposada l’administració de Joe Biden, i ha estat vista amb bons ulls pels representants de la UE i el Regne Unit. Ara bé, inicialment els EUA havien especulat amb un percentatge força superior, 21%.
“Insuficient i poc ambiciós”
Per la seva banda, Intermón Oxfam assegura que l’acord assolit és “insuficient i poc ambiciós”. Considera que la proposta inicial del 21% llançada pel president dels EUA, Joe Biden, ja era massa baixa i per això es consideren encara més insatisfets amb la proposta del G-7 del 15%.
“La realitat és que la UE, alineant-se amb els seus paradisos fiscals, ha pressionat ferotgement per retallar-la al 15% o fins i tot per sota”, ha denunciat el responsable d’investigacions d’Oxfam, Iñigo Macías.
Segons Macías, el tipus mínim a les multinacionals no marcarà un punt d’inflexió en un context “d’urgència econòmica i sanitària”. “El G-7 tenia l’oportunitat de ser al costat dels contribuents; en canvi, ha optat per quedar-se al costat dels paradisos fiscals i els interessos de les grans corporacions”, ha lamentat.