13.12.2023 - 08:39
|
Actualització: 13.12.2023 - 11:03
La Cimera del Clima de Dubai (COP28) ha aprovat finalment un acord que proposa als països una “transició” per a allunyar-se dels combustibles fòssils abans de 2050. El text no parla d’abandonar-los, com van demanar un centenar d’estats, sinó que exposa una fórmula que cerca el consens amb els estats productors de combustibles, que fins ara s’han oposat a l’eliminació dels combustibles fòssils. És la primera vegada que un acord d’una conferència internacional sobre el clima exposa que cal posar fi al petroli, el gas i el carbó, encara que sigui gradualment.
El document, de 21 pàgines, també inclou l’objectiu de triplicar la capacitat de les energies renovables d’ací a 2030 i de duplicar el ritme d’eficiència energètica durant aquest període, un objectiu al qual ja s’hi havien compromès els països del G20. També inclou el compromís d’accelerar els esforços per a reduir progressivament l’ús “incessant” de l’energia de carbó i dirigir-se cap a sistemes energètics amb emissions netes zero.
També demana de reduir substancialment les emissions diferents de diòxid de carboni a escala mundial, incloses les emissions de metà, abans de 2030; eliminar gradualment els subsidis ineficients a combustibles fòssils; i accelerar la reducció d’emissions del transport per carretera.
Aquest nou text cercava el consens i reacciona a les crítiques rebudes dilluns, quan la presidència de la cimera va publicar un esborrany que va provocar protestes perquè es va veure massa feble en termes de protecció del clima. De fet, la Unió Europea va qualificar el text de decebedor i inadequat. Les organitzacions ecologistes també van demanar millores. El director general de la reunió de l’ONU, Majid al-Suwaidi, va dir que les crítiques es podien d’haver previst, i volia que el text provoqués converses.