Acord entre ERC, el PSC i Junts per a fer front a la sequera

  • L'acord arriba més d'un mes després de la cimera contra la sequera que es tancà el proppassat 31 de març sense entesa

VilaWeb
Redacció / ACN
04.05.2023 - 20:38
Actualització: 04.05.2023 - 21:32

El ple del parlament ha aprovat aquest vespre la proposició de llei per a modificar el decret de mesures urgents contra la sequera. La iniciativa, presentada pel grup de Junts, modifica el règim sancionador als ajuntaments que incompleixin amb les restriccions i proposa sancionar-los un mes després de la convocatòria d’ajuts per a solucionar fuites d’aigua tan sols en cas que manifestin la voluntat de solucionar els incompliments.

La proposta s’ha aprovat amb els vots a favor de Junts, el PSC, ERC, Ciutadans i el PP. La CUP i Vox, per la seva banda, hi han votat en contra mentre que Junts s’hi ha abstingut. L’acord arriba poc menys d’un mes després del fracàs de la cimera contra la sequera contra el govern, que se saldà sense entesa i amb postures molt distanciades entre els grups i l’executiu.

Les sancions als ajuntaments, el principal punt de debat

Una de les qüestions que més cua han portat durant el debat ha estat la sanció als ajuntaments que incompleixin les restriccions. La proposta original de Junts contemplava una moratòria de les sancions fins el primer de juliol, mentre que el PSC rebutjava directament l’entrada en vigor d’un règim sancionador.

Finalment s’ha arribat a un acord a través d’esmenes perquè les sancions entrin en vigor un mes després de l’ordre de convocatòria d’ajuts per a ajuntaments. D’aquesta manera s’evitaria sancionar ajuntaments que no tinguin les eines per resoldre les situacions d’incompliment: si es presenten a la convocatòria de subvencions podran justificar que estan en vies de solucionar la infracció i, per tant, no se’ls aplicarà la sanció corresponent.

Les obres en infrastructura, un altre punt clau

També s’han pactat inversions com ara la rehabilitació de les instal·lacions i els equipaments de la xarxa de control del Sistema Integral del Cicle de l’Aigua al Territori (SICAT) o bé les obres de millora de connexió de xarxes de proveïment. El text també ha incorporat la petició dels grups d’ampliar de la dessalinitzadora de la Tordera a Blanes i la potabilitzadora del Besòs, amb el desdoblament de l’artèria APTT2 i el traspàs d’aigües residuals de la conca del Besòs a la del Llobregat.

Quant a les piscines, la iniciativa finalment inclou la petició d’ERC de limitar el reompliment de piscines a les d’ús públic, que inclouen les piscines desmuntables en centres educatius i les piscines d’instal·lacions juvenils.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor