Acord a la Unió Europea per a reduir deu vegades el límit d’exposició a l’amiant

  • El pacte preveu de reforçar la prevenció dels càncers laborals · Inclou un nou mètode de detecció d'amiant
  • Tot i que l'amiant és prohibit a la UE de fa gairebé dues dècades, encara significa una amenaça per a la salut dels treballadors a causa de la presència en edificis vells

VilaWeb
Redacció / ACN
28.06.2023 - 11:10
Actualització: 28.06.2023 - 12:38

El Consell de la Unió Europea i el Parlament Europeu han arribat a un acord provisional per a reduir deu vegades el límit d’exposició dels treballadors a l’amiant. Amb l’objectiu de prevenir els casos de càncer laboral, els governs dels 27 van tancar ahir un pacte amb els eurodiputats que preveu establir el màxim en 0,01 fibres d’amiant per cm³, en comptes del 0,1 f/cm³ actual. També s’exigirà l’ús d’un nou mètode per mesurar aquests nivells —la microscòpia electrònica— després d’un període màxim de transició de sis anys. Tot i que l’amiant està prohibit a la UE des de fa gairebé dues dècades, encara representa una amenaça per a la salut dels treballadors a causa de la seva presència en edificis antics.

Amb la nova norma europea, les empreses hauran d’identificar els materials que potencialment podrien tenir amiant abans d’enderrocar un edifici o d’iniciar el manteniment dels locals construïts abans de l’entrada en vigor de la prohibició d’aquest producte. D’una altra banda, els estats membres hauran de mantenir un registre de tots els casos de malalties professionals relacionades amb l’amiant diagnosticats mèdicament.

El Parlament Europeu i el Consell hauran d’aprovar formalment l’acord abans que entri en vigor la nova llei. Un cop s’hagi adoptat, els estats tindran dos anys per introduir el nou límit d’exposició del 0,01 f/cm³ i sis anys per aplicar el nou mètode de detecció als llocs de treball.

Producte cancerigen

L’amiant és un producte mineral àmpliament utilitzat en la indústria, en la construcció i en productes de consum per les seves propietats aïllants, però també pel seu baix cost. Aquest material està classificat com a cancerigen per l’Organització Mundial de la Salut perquè pot causar càncers de pulmó, laringe i ovari, entre altres afectacions. L’OMS calcula que la meitat de les morts per càncer d’origen laboral són causades per l’amiant.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any
Fer-me'n subscriptor