ACNUR: treballant per la dignitat del refugiat

  • La xifra de persones desplaçades forçosament dels seus països bat rècords. I un de cada dos és un nen, amb les conseqüències que això té per al seu desenvolupament.

VilaWeb

Fundació Roger Torné (Judit Saavedra)

20.06.2016 - 20:15
Actualització: 21.06.2016 - 10:27

L’Alt Comissionat de les Nacions Unides per als Refugiats (ACNUR) va ser creat després de la II Guerra Mundial, l’any 1950, per resoldre el problema de 1,2 milions d’europeus sense llar. El seu mandat havia de durar tres anys però lluny de dissoldre’s, 65 anys després, té sota el seu paraigües el major nombre de ciutadans desplaçats de la història: a finals de 2015 hi havia 65,3 milions de persones desplaçades per la força a tot el món, segons l’últim informe Tendencias Globales que l’ACNUR ha presentat avui mateix, coincidint amb el Dia Mundial del Refugiat, un nombre que suposa 5,8 milions més que el 2014. Les dades mostren que cada minut 24 persones es converteixen en desplaçades i el 51% són nenes i nenes.

El 2001 l’Assemblea General de les Nacions Unides va designar el 20 de juny com el Dia Mundial del Refugiat. “I què celebrem?”, es pregunta Mª Jesús Vega, portaveu i responsable de comunicació de la Delegació de l’ACNUR a Espanya. Segons aquesta organització, “és un dia per alçar la veu i perquè tots prenem consciencia del que està passant, per què està passant i com resoldre-ho”. Beatriz Revilla, responsable de sensibilització del Comité español de ACNUR, ho té clar: “Cada dia unes 42.000 persones es converteixen en refugiades o desplaçades, per això, tenir un dia mundial és una oportunitat per posar el focus d’atenció en el patiment d’aquestes persones i en la necessitat d’ajudar-les”.

Sensibilitzar la població

El Comité español de ACNUR és una ONG fundada l’any 1993 l’objectiu principal de la qual és captar fons a Espanya per recolzar els programes de l’ACNUR a nivell internacional. Aquests programes es financen en un 98% a través de contribucions voluntàries de particulars, de governs, d’entitats privades, de fundacions i de socis mensuals. “Tan sols un 2% arriba dels pressupostos de Nacions Unides, i el problema és que el nombre de refugiats ha anat creixent exponencialment i les contribucions no. Això ens obliga a haver de retallar recursos bàsics com menjar, aigua i educació”, explica Mª Jesús. Per això la tasca que fa el Comité español –un dels més exitosos en captació de fons, segons la portaveu de l’ACNUR− és tan important. “Treballem per informar i sensibilitzar el major nombre de persones. Estem molt centrats en arribar als centres escolars per explicar la realitat dels refugiats als més joves i que puguin desenvolupar un pensament crític i reflexiu des de petits”, afirma Beatriz.

Per seguir llegint l’article, feu clic aquí.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor