ACNUR concedeix el premi Nansen a dos col·lectius de voluntaris grecs que rescaten i ajuden refugiats

  • L'agència de les Nacions Unides destaca l'"infatigable tasca" de Konstantinos Mitragas i Efi Latsoudi en les costes hel·lèniques

VilaWeb
Redacció
06.09.2016 - 10:33

L’agència de les Nacions Unides destaca l'”infatigable tasca” de Konstantinos Mitragas i Efi Latsoudi en les costes hel·lèniques

MADRID, 6 (EUROPA PRESS)

L’Alt Comissionat de les Nacions Unides per als Refugiats (ACNUR) ha concedit el premi Nansen 2016 a Konstantinos Mitragas i Efi Latsoudi, representants de dos col·lectius de voluntaris grecs dedicats al rescat i l’ajuda als refugiats i immigrants que arriben a Grècia.

Mitragas és secretari general de l’Equip de Rescat Hel·lènic (HRT), un equip conformat per 2.000 voluntaris que han salvat “milers de vides” durant la crisi de refugiats del 2015 i Efi Latsoudi és una “apassionada activista dels drets humans” que ha proporcionat refugi segur a “milers dels refugiats més vulnerables que han arribat a les illes gregues, per mitjà del campament de PIKPA, situat a Lesbos, segons ha informat ACNUR en un comunicat.

“Aquest any, el Premi Nansen reconeix els esforços dels voluntaris per ajudar els qui van arribar a Grècia durant 2015 i fa una reflexió sobre l’esperit del voluntariat com a resposta a la crisi de refugiats i migrants a Europa”, ha explicat l’agència de les Nacions Unides.

ACNUR ha explicat que ha concedit el premi Nansen –que dóna nom al cèlebre explorador polar noruec Fridtjof Nansen, el primer Alt Comissionat de la Lliga de les Nacions, predecessora de l’ONU–a Mitragas i Latsoudi per “la seva infatigable tasca com a voluntaris durant la crisi de refugiats del 2015 en les costes hel·lèniques”.

ACNUR ha ressaltat els “esforços” del HRT “24 hores al dia” per “rescatar del mar refugiats i migrants en perill” i ha destacat d’Efi Latsoudi la “dedicació i atenció cap als refugiats i migrants més vulnerables” que arribaven a l’illa de Lesbos.

“Aquest premi reconeix la tasca de tots els voluntaris així com el suport i assistència que l’any passat van brindar multitud de persones d’Europa i de tot el món, els qui segueixen acollint als refugiats en les seves comunitats i brindant-los assistència per a la seva integració”, ha afirmat l’agència de les Nacions Unides, abans de recordar que, el 2015, van arribar per mar a Grècia més de 850.000 persones, de les quals més de 500.000 van desembarcar a l’illa de Lesbos.

L’Alt Comissionat de les Nacions Unides per als Refugiats, Filippo Grandi, ha recordat la dramàtica situació que viuen els refugiats en el seu intent per arribar a Europa. “Centenars de milers de persones que fugien dels conflictes i la persecució van tractar desesperadament l’any passat d’arribar a Europa a la recerca de seguretat, en molts casos arriscant les seves vides en vaixells i bots pneumàtics no aptes per a la navegació, en un viatge que amb massa freqüència no van poder superar”, ha explicat.

“L’Equip de Rescat Hel·lènic i Efi Latsoudi es van negar a quedar-se de braços plegats davant de la dramàtica situació humanitària que es vivia en les seves costes, i són plenament mereixedors del Premi Nansen per als Refugiats”, ha subratllat l’agència de les Nacions Unides.

EXEMPLE DE LA MASSIVA RESPOSTA CIUTADANA DAVANT DE LA CRISI

En aquest sentit, ha assegurat que els esforços del HRT i del campament de PIKPA “caracteritzen la massiva resposta de la ciutadania davant de la crisi de refugiats i migrants a Grècia i a tot Europa, quan milers de persones van mostrar la seva solidaritat amb els qui s’havien vist obligats a fugir, així com la humanitat i generositat de comunitats de tot el món que obren els seus cors i les seves llars als refugiats”.

El HRT porta des del 1978 rescatant persones al mar Egeu i a les muntanyes gregues. El 2015, els seus voluntaris van treballar 24 hores al dia per respondre a les contínues peticions de rescat en plena nit. Durant aquest període, segons ha destacat ACNUR, “van portar a terme 1.035 operacions de rescat, van salvar 2.500 vides i van ajudar més de 7.000 persones a arribar a un lloc segur”.

A Lesbos, l’agència de les Nacions Unides ha elogiat la feina del campament de PIKPA, que “constitueix un entorn segur i acollidor a l’illa per a refugiats especialment vulnerables, com a dones que han perdut als seus fills en el viatge i adults i menors amb discapacitats físiques”.

“Efi Latsoudi estava entre els voluntaris que el 2012 van transformar l’antic campament d’estiu per a nens en un lloc segur per als refugiats, amb l’ajuda de les autoritats locals”, ha explicat.

Durant el punt àlgid de la crisi, PIKPA va acollir uns 600 refugiats al dia, malgrat tenir capacitat per només 150, i va distribuir més de 2.000 àpats diàriament.

Konstantinos Mitragas, capità de vaixell i secretari general del HRT, ha explicat que 2015 va ser el pitjor any que ha afrontat la seva organització per la càrrega de treball. “L’any 2015 va ser el més difícil al qual ens hem enfrontat com equip de salvament. Vivim l’horror absolut. Hi ha hagut moltes víctimes, entre les quals hi ha molts nens, que és el que més t’afecta”, ha assenyalat.

MITRAGAS: “ELS NOSTRES VOLUNTARIS SÓN HEROIS”

“Crec que hi ha alguna cosa en el cor que t’empeny a fer-te voluntari, i puc dir que els nostres voluntaris són herois. No importa d’on vingui algú, ni la seva religió, com a equip de rescat hem d’estar aquí. En els períodes de crisi hem d’estar units”, ha explicat Mitragas, que també treballa com a empresari a Salònica.

Efi Latsoudi, que és psicòloga de formació i activista defensora dels drets humans, ha senyalat que el campament de PIKPA va començar com “un somni” per poder donar un tracte “digne” als refugiats que arribaven a les costes de Lesbos. “PIKPA va començar com un somni: un lloc on els refugiats rebrien un tracte just i digne. La nostra idea de l’aldea de PIKPA és la d’una comunitat de persones; els voluntaris i els refugiats formen part d’aquesta comunitat”, ha explicat.

LATSOUDI: “DONAR SUPORT ALS REFUGIATS ÉS UNA COSA QUE HEM DE FER”

“Per a mi, donar suport als refugiats no és una cosa excepcional, és una cosa que hem de fer. Crec que la raó que voluntaris grecs i internacionals arribin cada dia a l’illa té a veure amb la solidaritat. Crec que és una cosa que està en la nostra sang. Hi ha una part d’Europa que és molt humana, és una cosa sensacional. És capaç de fer miracles i això és un miracle”, ha assegurat Latsoudi.

La concessió del premi Nansen arriba en un moment en el qual ACNUR està fent una crida als governs de tot el món perquè treballin units i busquin solucions conjuntes a l’actual crisi de refugiats mundial, per mitjà de la iniciativa #withrefugees (Amb els refugiats), que ha recollit ja més de 700.000 firmes.

La recollida de firmes continua oberta fins al 16 de setembre, data que es lliuraran davant de l’ONU a Nova York.

El Premi Nansen per als Refugiats d’ACNUR honra el servei extraordinari a les persones desplaçades per la força i té Eleanor Roosevelt, Graça Machel i Luciano Pavarotti entre els seus guardonats. La cerimònia del 2016 es farà el 3 d’octubre a Ginebra, Suïssa.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor