ACL.- El Govern publica un encàrrec per digitalitzar i actualitzar les seccions censales

  • (Preguem substitueixin la notícia del mateix títol per un aclariment en la referència a el 1-O)

VilaWeb
Redacció
21.09.2017 - 14:36

(Preguem substitueixin la notícia del mateix títol per un aclariment en la referència a el 1-O)

BARCELONA, 21 (EUROPA PRESS)

La Conselleria de Vicepresidència i Economia de la Generalitat ha publicat aquest dijous en el Diari Oficial de la Generalitat (Dogc) un encàrrec per actualitzar i digitalitzar les dades de 2016 relatives a les seccions censals de Catalunya, que divideixen geogràficament els municipis en grups d’habitants.

L’encàrrec, recollit per Europa Press, es publica amb la signatura a 18 de setembre del secretari general de l’Conselleria, Josep Maria Jové.

Les seccions censals divideixen els territoris en grups d’habitants i es limiten a l’àmbit geogràfic, sense entrar en el terreny nominal ni en les dades personals de cadascun dels individus que les formen.

Es preveu que els qui executin l’encàrrec d’actualització d’aquestes seccions censales siguin l’Institut d’Estadística (Idescat) i l’Institut Cartogràfic i Geològic (Icgc), que són els que formalitzen l’acord.

Tots dos organismes han subscrit acords per digitalitzar les seccions censals des de 2007.

“RES A VEURE AMB EL REFERÈNDUM”

Fonts de l’Idescat han assenyalat a Europa Press que l’acord “no té res a veure amb el referèndum” i que se cenyeix a la delimitació territorial de les seccions censales, que són unitats geogràfiques d’un màxim de 2.000 habitants que serveixen per a l’elaboració de censos electorals però també per a moltes altres utilitats, com per exemple la planificació del transport públic.

L’encàrrec és limitat en el temps: els dos instituts ho van acordar el 19 de juliol i tots els treballs havien de “estar llests abans del 30 de juliol”, si bé no es publica fins a aquest dijous en el Dogc i estarà vigent fins al 30 de setembre.

Segons detalla l’encàrrec, l’Idescat disposa de les seccions censales dels municipis de Catalunya perquè les hi cedeix l’Institut Nacional d’Estadística (Ine) mitjançant un conveni de cooperació i intercanvi d’informació signat el 2002, si bé les dades “presenten algunes imprecisions en relació a la delimitació territorial que dificulten el seu ús”.

Això va fer que l’Idescat i l’Ine acordessin al novembre de 2013 un nou procediment de tractament i actualització de les seccions censals dels municipis catalans, pel qual l’organisme estatal “facilita l’obtenció” de la informació a l’ens autonòmic.

Sobre l’actualització de les seccions censals, l’acord detalla que l’Idescat aportarà les dades de 2016 a partir de la informació rebuda per l’Ine el 16 de març de 2017, i l’Icgc aportarà bases topogràfiques i altres dades, i farà “la reinterpretació i la digitalització” d’unes dades que després enviarà a l’Ine.

L’Idescat i l’Icgc –que depenen de la Generalitat– podran difondre respectivament les dades relatives a l’acord i tindran “la propietat compartida de la base digital de les seccions censales que resulta d’aquest encàrrec”, el cost mínim del qual s’estima en 8.842,97 euros, que assumeixen tots dos instituts.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any
Fer-me'n subscriptor