ACCIO preveu que les exportacions catalanes recuperaran a final d’enguany els nivells anteriors a la crisi

  • Romero augura un augment de fins a l'11% el 2021 i destaca que el desembre ha estat el millor de la història

VilaWeb
ACN
19.02.2021 - 15:57

ACCIO preveu que les exportacions catalanes experimentin enguany un augment important que permeti compensar la davallada del 10,3% registrada l’any passat per la pandèmia. El conseller delegat d’ACCIO, Joan Romero, espera que l’augment aquest 2021 se situï entre el 9,5% i l’11% i a partir del 2022 pugui seguir acumulant nous rècords. En declaracions a l’ACN, Romero ha destacat que l’economia catalana està “molt inserida en la cadena de producció global” i que per tant és molt més sensible a l’evolució de l’economia mundial. Sobre això, ha augurat que les exportacions seran un motor de creixement important i ha remarcat que el desembre passat ha estat el millor de la sèrie històrica.

Les exportacions catalanes han patit un retrocés aquest any del 10,3%, una xifra que ja era l’esperada per ACCIO, que va situar les seves previsions entre el 10% i el 12%. A l’abril, les vendes a l’exterior van arribar a retrocedir un 40% com a conseqüència de la pandèmia i el confinament però després va iniciar una recuperació fins a tancar l’any en 66.265,4 milions d’euros, unes xifres similars a la del 2016.

En relació al conjunt de l’estat espanyol, Catalunya continua conservant un pes del voltant del 25%. Romero subratlla a més que si es té en compte el nombre d’empreses, una de cada tres a nivell de l’estat és catalana – amb una presència “molt important” de les petites i mitjanes empreses – i el descens ha estat només del 2,9%. “És significatiu perquè les empreses no han perdut el seu comportament exportador sinó que s’han vist aturada per la pandèmia, que ha frenat les cadenes globals”, ha assenyalat.

Quants als sectors, ha destacat que el de l’alimentació i els productes farmacèutics han tingut han crescut en força, mentre que d’altres com l’automoció i el químic s’han vist més perjudicats. No obstant això, ha afegit que també són els que han remuntat més.

D’altra banda, Romero ha comentat que el Brexit no és element diferencial i ha explicat que “moltes empreses han fet els deures” i que ACCIO també les ha anat assessorant en aspectes com els contractuals i logístics, que són els aspectes que han detectat que preocupen més. Amb tot, també ha comentat que caldrà veure com serà la relació entre Londres i Brussel·les.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor