16.02.2024 - 20:20
|
Actualització: 18.02.2024 - 23:08
Acció Cultural del País Valencià ha protestat contra els darrers actes discriminatoris contra el català en unes quantes ciutats. Les concentracions s’han fet davant la Direcció Territorial d’Educació a València i Castelló, i davant els ajuntaments d’Alacant i Gandia (Safor).
“L’objectiu és lluitar contra la reforma de la llei de plurilingüisme, la rebaixa del mèrit lingüístic del valencià a la Sanitat i la probable eliminació del requisit en l’àmbit de l’FP i els conservatoris musicals“, diu en un comunicat. En les concentracions hi ha hagut crits de “volem professionals que parlen català” i “la llengua no es toca”.
En declaracions a VilaWeb, la presidenta d’ACPV, Anna Oliver, ha explicat: “Colem advertir el govern de la Generalitat Valenciana que aquesta és la primera de moltes mobilitzacions, tantes com calguen per a defensar els drets lingüístics i els drets culturals de la ciutadania del País Valencià.”
En el manifest, l’entitat recalca que “acceptar que la institució de referència lingüística és la RACV, una entitat que defensa el valencià no normatiu, és denigrar les nostres institucions acadèmiques i rebaixar la llengua dels valencians a una manifestació folklòrica sense normativa ni referents”. A més, denuncia que “els ajuntaments governats pel PP i Vox censuren tot allò que té a veure amb la cultura valenciana”.
S'inicien a #Alacant les concentracions en defensa de la nostra llengua i en oposició a la reforma de la llei de plurilingüisme, la rebaixa del mèrit lingüístic del valencià a la sanitat i la probable eliminació del requisit en diferents àmbits 👅✊#LaLlenguaNoEsToca pic.twitter.com/h6ETZxqqnP
— ACPV Alacant (@AcpvAlacant) February 16, 2024
L’entitat assenyala que l’article 108 de la llei de plurilingüisme introdueix una suspensió de vigència asimètrica i crea un règim jurídic territorialment diferenciat en matèria educativa dins el País Valencià mateix. Consideren que és una violació del principi de territorialitat única, establert en l’estatut d’autonomia. També denuncia que l’article 108 protegeix i fomenta més el castellà que no pas el català. Aquesta disposició, segons l’entitat, posa entrebancs al coneixement i la promoció del català, i contravé les obligacions de l’administració pública de promoure les llengües cooficials.
ACPV, a més, rebutja les declaracions del conseller de Sanitat, Marciano Gómez, que posicionen el coneixement del català com un mèrit inferior a la formació acadèmica en el procés de selecció de professionals sanitaris al País Valencià.