La Generalitat ofega Acció Cultural i Escola Valenciana: els redueix els ajuts a la meitat

  • No obstant això, la Generalitat es vanta d'haver augmentat la quantia dels ajuts a la promoció del català

VilaWeb
Redacció
15.10.2024 - 17:28
Actualització: 15.10.2024 - 20:00

Acció Cultural del País Valencià i Escola Valenciana han vist reduïts els ajuts que reben de la Generalitat a la meitat. Així es desprèn de la publicació al Diari Oficial de la Generalitat Valenciana de les subvencions destinades a les institucions, entitats i associacions per al foment del català. En el cas d’ACPV, passen dels 20.688 euros rebuts el 2023 a 10.955 euros. Escola Valenciana passa de 18.854 euros a 9.239. No obstant això, la Generalitat es vanta d’haver augmentat la quantia d’aquests ajuts, que enguany són de 964.099 euros, enfront dels 940.000 de l’any passat.

Anna Oliver, presidenta d’ACPV, lamenta aquesta reducció, que afecta una sèrie de projectes singulars per al foment de la llengua. “Em sembla que segueixen el seu full de ruta, de donar una de freda i una de calenta. Diuen que augmenten l’import global dels ajuts i que els reparteixen entre més entitats, i que per això minoren a les entitats que treballem històricament per la llengua i per la cultura”, diu.

L’anterior conseller de Cultura de Vox, Vicente Barrera, va amenaçar que retiraria les subvencions a les entitats que emprassen els termes “País Valencià” i “Països Catalans”. Amb la seua sortida del Consell, la conselleria va quedar en mans de José Antonio Rovira, també conseller d’Educació, promotor de la nova llei d’educació, que arracona el català a les aules.

“No és zero, com va amenaçar el conseller, però posen una quantitat que, per al volum d’activitats que té Acció Cultural, és una ajuda molt minsa”, lamenta Anna Oliver. Al mateix temps, assenyala que entre les subvencionades, hi ha entitats secessionistes. “La cosa que trobem més preocupant és que se subvencionen i es promocionen cursos de llengua amb entitats que no respecten la institució que regula el valencià. Es fan cursos amb Lo Rat Penat en ajuntaments i, per tant, amb recursos públics. Això és el que trobem molt més preocupant”, assenyala.

Alexandra Usó, presidenta d’Escola Valenciana, també lamenta la retallada als seus projectes. “Som amb l’aigua al coll. Estem fotuts, perquè havíem fet els números amb relació a l’any passat, i és molt menys, el que ens donen”, diu. El desembre del 2023, l’entitat ja va reduir la plantilla de treballadors de vint-i-un a sis. I aquests sis treballen a mitja jornada. “Seguim fent les mateixes coses que fèiem, amb menys d’un terç del personal, amb la saturació que això implica per als companys treballadors i l’equip directiu”, diu.

Amb la consulta que proposa el conseller d’Educació per a triar la llengua en l’ensenyament, Escola Valenciana ha augmentat el seu volum de feina, sobretot per a informar a les famílies. “No tenim més remei que tornar a l’activisme”, assevera. Les Trobades d’Escoles en Valencià no perillen, perquè depenen dels ajuntaments, però altres projectes, com ara la Gira i el Feslloc, es podrien veure afectats.

“És igual que el govern siga de la dreta o siga més progressista. És una ganga. Escola Valenciana fa el que hauria de fer l’administració. Nosaltres fem promoció del valencià. Però per a aquesta administració i l’anterior. Nosaltres seguim fent les mateixes tasques. Evidentment, ara haurem de fer algunes reduccions. Tot i que, a mi, la cosa que em sap més greu és el tema dels treballadors, perquè és treballar en precari i no hi ha dret”, acaba.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any
Fer-me'n subscriptor