Acció Cultural demana una reflexió arran del canvi polític al País Valencià

  • L’entitat entén que cal analitzar les causes amb esperit crític i, alhora, constructiu, per a establir l’alternativa

VilaWeb
Redacció
30.05.2023 - 14:10
Actualització: 01.06.2023 - 11:43

Davant el canvi polític que han significat les eleccions del 28 de maig al País Valencià, Acció Cultural del País Valencià (ACPV) ha demanat una anàlisi atenta de les dades i de les causes dels comportaments electorals per a decidir les línies de treball per als pròxims anys.

L’entitat vol perfilar les dades el més detalladament possible i els moviments de transvasament de vot d’unes candidatures a unes altres. “Una primera aproximació global posa en relleu el fet que la xifra de vots absoluts de les candidatures que podríem englobar en la dreta i l’extrema dreta és menor que en 2019, però al mateix temps ha baixat de forma sensible el vot que podríem qualificar d’esquerres: és ací on hi ha la clau d’aquest canvi”, han dit en un comunicat.

Assenyalen que totes les candidatures d’esquerres a les Corts, a excepció del PSPV, han perdut vots de manera significativa, i conclouen que aquest fet remet a raons més profundes que el desgast de govern. Així, apunten a un sentiment de decepció en l’electorat més exigent des del punt de vista dels valors de país i progrés, i el fet, alhora, de les limitacions que implica un govern en coalició.

D’altra banda, remeten a un possible sentiment de desvinculació de la política, contràriament a la politització que van implicar la Primavera valenciana i el 15-M. Això ho vinculen a la crisi de l’espai i els conflictes interns de l’esquerra espanyola, que també ha afectat el País Valencià.

En un altre sentit, recorden que el canvi del 2015 era més ajustat del que la traducció en poder institucional insinuava i que la majoria electoral no estava expressant un canvi d’hegemonia social. Així, apunten que hi ha hagut un menysteniment voluntarista de l’anomenada majoria silenciosa.

Finalment, assenyalen que una part de l’electorat d’esquerres, en la línia del que està passant a Europa, han optat per l’abstenció amb la voluntat d’expressar la seua disconformitat o el seu distanciament de la política. I això, malgrat que sabien que podia facilitar l’accés de l’extrema dreta a les institucions. És a dir, s’ha donat una naturalització dels governs de coalició de dreta i extrema dreta. En eixa línia, asseguren que ens trobem davant un canvi que es deu a raons més profundes i complexes que la sola conjuntura valenciana.

Amb tot, Acció Cultural es compromet a continuar avançant a favor de la llengua i la cultura, a fer propostes en positiu, i a teixir complicitats i aliances per a construir espais de diàleg i consens. “Som-hi, doncs: el País Valencià és un projecte de llarg recorregut, i ACPV i el país hem superat conjuntures molt pitjors. Ara, a més, partim d’un altre punt: no tornem als anys noranta, el capital social i polític acumulat és molt i hem de saber fer-lo valdre”, han dit.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any
Fer-me'n subscriptor