Acció Cultural aplaudeix la fi de la politització de la llengua

  • Apunta que ara cal aprovar i impulsar mesures concretes que aturin la situació de discriminació objectiva del català

VilaWeb
Redacció
17.02.2016 - 15:49

Acció Cultural del País Valencià (ACPV) valora de forma positiva que després de molts anys el govern valencià hagi abandonat la instrumentalització de la llengua. Ara cal centrar-se a resoldre les necessitats reals del País Valencià, com un nou model de finançament o la creació de mitjans de comunicació en català. En matèria de llengua, segons el parer d’ACPV, ara cal aprovar i impulsar mesures concretes que aturin la situació de discriminació objectiva del català i que impedeixen una recuperació real del seu ús. Un exemple és el document ‘Per una nova i efectiva llei d’igualtat lingüística. Principis bàsics i àmbits d’actuació pràctica’, presentat recentment conjuntament amb les universitats valencianes.

Heus ací el comunicat sencer d’ACPV:

«Acció Cultural del País Valencià (ACPV) valora molt positivament qualsevol gest i pronunciament de renúncia a la politització de la llengua dels valencians. El pacte entre valencians ja es va produir l’any 1932 i el seu resultat és el que coneixem com a Normes de Castelló. Per tant, el fet de la unitat de la llengua i de la seua normativa ja va ser acordat i consensuat pels valencians fa 84 anys, i compta amb el suport i reconeixement de totes les universitats, no només valencianes, sinó d’Europa i del món.

Des de la transició del franquisme a la democràcia, però, al País Valencià hem sigut víctimes d’una instrumentalització política de la llengua dels valencians amb la intenció de provocar enfrontament i divisió. Eixe conflicte artificial ha tingut un cost molt alt per a la societat valenciana, com ja reconeixen tots els sectors socials: la divisió forçada de la societat valenciana ha impedit que poguérem resoldre necessitats que exigien un poble unit en la defensa dels seus interessos, com són l’arc mediterrani i les infraestructures, un nou model de finançament que cobresca les nostres necessitats, l’existència de mitjans de comunicació en llengua pròpia, la protecció del nostre territori, o la projecció de la nostra cultura.

Davant d’això, Acció Cultural ha intentat sempre mantenir una actitud responsable, prioritzant el treball en favor de la nostra cultura i llengua i procurant no caure en debats estèrils. Per això, per exemple, vam mantenir una posició discreta respecte a la finalment derogada llei de senyes d’identitat. Per això valorem positivament qualsevol avanç en la fi de la utilització política de la llengua, però sobretot volem posar l’accent en la importància i la urgència d’aprovar i d’impulsar mesures concretes que aturen la situació de discriminació objectiva que pateix la llengua dels valencians i que, mentre es mantinguen, impediran qualsevol procés de recuperació real del seu ús.

Precisament, el passat mes de març Acció Cultural i les universitats valencianes vam presentar el document “Per una nova i efectiva llei d’igualtat lingüística. Principis bàsics i àmbits d’actuació pràctica”, que pot servir de guia efectiva, pràctica i legalment possible per començar a caminar en aquesta direcció.

Superem doncs els debats estèrils, i concentrem-nos en l’aprovació i l’impuls de mesures concretes i reals.»

 

 

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor