Acció conjunta entre el Principat i Catalunya Nord contra el gasoducte MidCat

  • Els arguments dels ecologistes per no completar aquesta obra són els mateixos que van acabar amb la retirada del projecte el 2020

VilaWeb

ACN

12.10.2022 - 13:38
Actualització: 12.10.2022 - 18:04

La plataforma No al MidCat contra el gasoducte transfronterer s’ha reactivat a banda i banda del Pirineu. Els ecologistes avisen que es mobilitzaran per impedir que la interconnexió sigui una realitat i lamenten les pressions del Parlament Europeu i dirigents, com ara el president espanyol, Pedro Sánchez, i el canceller alemany, Olaf Scholz, per tirar endavant el projecte.

Les entitats de Catalunya Nord i del Principat han fet una conferència per mostrar l’oposició al MidCat i han dit que els arguments eren exactament els mateixos que van acabar amb la retirada del projecte el 2020. “És innecessari, absurd i un atemptat climàtic”, ha reblat Philippe Assens.

La plataforma reneix, tot i que diuen que haurien preferit que no hagués calgut: “Després del rellançament del projecte del gasoducte transfronterer per part del Parlament Europeu, el col·lectiu No al MidCat es reactiva.” La plataforma aplega entitats, administracions i partits polítics que fa cinc anys es van oposar al projecte, que va restar estancat el 2019 i va deixar de ser una infrastructura estratègica per al Parlament Europeu el 2020. Ara, els portaveus Philippe Assens, Eric Lebalier i Barbara Schmitt insten a refermar l’oposició al gasoducte.

Els opositors al MidCat consideren que l’únic motiu per a desenterrar el projecte és el canvi geopolític arran de la invasió russa d’Ucraïna i les dificultats d’abastament energètic, sobretot al nord d’Europa. Però pensen que això no justifica una obra faraònica, “absurda”, econòmicament insostenible i que qualifiquen de “climacidi”.

La Plataforma de Resposta MidCat i Non au gazoduc transfrontalier avisen que estan atents als passos següents i que, si es confirma que el projecte tira endavant, passaran a l’acció. La conferència de premsa d’avui arriba pocs dies després de l’anunci del president francès, Emmanuel Macron, d’una reunió amb el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, i el primer ministre portuguès, Antonio Costa, per a parlar sobre el MidCat. Ara per ara, Macron no sucumbeix a les pressions (també del Parlament Europeu i del canceller alemany) i manté el no a la infrastructura.

Barbara Schmitt també ha instat el president de la Generalitat, Pere Aragonès, a explicar públicament per què ERC ha canviat d’opinió en relació amb el gasoducte: “ERC figura com a entitat adherida a la Plataforma Resposta al MidCat d’ara fa cinc anys i ara hi està a favor, què ha canviat, a banda de la situació política?”

Entre els arguments per oposar-s’hi, consideren que és un atemptat climàtic i una infrastructura “inútil”. Schmitt diu que a banda i banda del Pirineu ja hi ha hagut més interconnexions fetes amb “mentides”, com ara la MAT, i subratlla que la població no s’ha de deixar enganyar per dirigents que diuen que són necessàries: “Al sud del Pirineu en saben molt, de fer grans infrastructures que no serveixen de res.”

El gasoducte MidCat havia d’unir Catalunya i Occitània, per això es va batejar amb la unió dels topònims Migdia i Catalunya. Es va concebre per donar continuïtat al gasoducte que ve d’Algèria i puja per tota la costa mediterrània. L’estat espanyol importa molt de gas del país africà i l’objectiu era ampliar el mercat ibèric i vendre’n l’excedent al sud d’Europa, especialment a l’estat francès. Després de molts obstacles, també dels grups ecologistes, l’obra es va aturar al cap d’uns anys.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor