26.10.2022 - 13:52
|
Actualització: 26.10.2022 - 22:33
La consellera d’Acció Climàtica, Teresa Jordà, ha presentat avui el Pla de Ramaderia Extensiva de Catalunya, que inclou 69 accions a desenvolupar fins al 2030. Una de les que destaca és el finançament de ramats per a pastura al bosc. Es planteja a fi de mantenir els ecosistemes i afavorir la biodiversitat. Aquestes feines substituiran treballs que, fins ara, es feien de manera mecànica. Jordà ha destacat que l’acció permetrà de fixar gent al territori: “Que els ramaders puguin guanyar-se la vida i mantenir una biodiversitat viva i activa”. Les bases de la convocatòria han d’estar acabades abans de la propera campanya de prevenció d’incendis.
Fomentar models per a potenciar els serveis ambientals que genera la ramaderia extensiva és un dels objectius del Pla Estratègic de la Ramaderia Extensiva a Catalunya que s’ha presentat aquest dimecres a les Llosses. La consellera Jordà ha fet valdre els beneficis territorials i de sostenibilitat ambiental que té la ramaderia extensiva. I assegura: “Té un paper extremadament significatiu com a activitat socioeconòmica i com a vertebradora d’un territori que aporta serveis alimentaris, ecosistèmics i de prevenció d’incendis”.
Jordà ha exposat que la ramaderia extensiva travessa una “profunda crisi” i el Pla neix de la necessitat de millorar aquest sector. De fet, la consellera ha admès que, fins ara, hi ha hagut diverses eines de treball però “disperses i inconnexes”. El nou Pla ha permès fer una “radiografia exhaustiva” de l’estat real de la ramaderia extensiva i també dels seus reptes. Per elaborar el document, que consta d’un total de 69 mesures concretes, s’ha fet un procés participatiu que s’ha allargat durant tres mesos i on hi han participat 247 persones (més d’un 50% vinculades al sector ramader). Algunes de les accions ja estan en marxa i d’altres, ho faran de forma progressiva.