Els accidents laborals a Catalunya s’enfilen un 25% en vuit anys, segons la UGT

  • El sindicat lamenta que la sinistralitat creixi amb la millora del PIB i denuncia un dèficit en polítiques de prevenció

VilaWeb
Fotografia: NetraaMR/Wikimedia Commons/CC-BY-SA-3.0,2.5,2.0,1.0
ACN
27.04.2022 - 14:20
Actualització: 27.04.2022 - 16:34

El nombre d’accidents laborals amb baixa a Catalunya s’ha disparat un 25% en els últims vuit anys, mentre que els accidents mortals han passat de 50 l’any 2013 als 68 l’any 2021, el que suposa un increment del 38%. Són dades que recull l’informe La prevenció en el centre de la recuperació, presentat per la Unió General de Treballadors (UGT) per a mostrar la precarietat en matèria de prevenció. El sindicat ha denunciat que la sinistralitat a Catalunya creixi en línia amb la millora del PIB, una situació que no es dóna a la resta de països de la Unió Europea, i ha dit que el país pateix un dèficit en polítiques de prevenció a les empreses. Per tot plegat, ha exigit més recursos a la Inspecció de Treball.

Segons les dades de la UGT, Catalunya va tancar el 2021 amb 90.961 accidents de treball amb baixa. Això suposa un increment del 21% en termes interanuals i del 25% des del 2013. Pel que fa als accidents sense baixa, aquests es van situar en 93.458 el darrer exercici, un 9,2% més que l’any passat, mentre que els accidents ‘in itinere’ –aquells que es produeixen durant un desplaçament cap al lloc de treball- van incrementar-se un 20,4%, fins als 16.701. En total, l’any 2021 es van notificar 201.120 accidents laborals a Catalunya, un 15,2% més en comparació a 2020. Quant als accidents mortals, fins a 790 persones han perdut la vida en accidents de feina durant els últims anys a Catalunya.

El sector on més van augmentar els accidents va ser el dels serveis, un fet que el sindicat atribueix a la reactivació després de la crisi de la covid-19. L’any 2021, el sector serveis va sumar 57.695 accidents laborals amb baixa, un 26,5% més que l’exercici anterior.

El segon sector amb pitjor comportament va ser la construcció, on la xifra d’accidents amb baixa va passar de 10.566 l’any passat a 12.183 l’any 2021 (+15,3%). Pel que fa a la indústria, el nombre d’incidències van ser de 19.152, un 11,2% més en termes interanuals, mentre que en el cas de l’agricultura se’n van detectar 1.931, un 9% més.

Per demarcacions, Barcelona es manté com el territori on més accidents de treball amb baixa es van detectar, amb un total de 64.362 (+21,9%), i a Tarragona el nombre d’accidents va disparar-se un 23,6%, fins als 9.620. Pel que fa a Girona, la quantitat d’accidents laborals amb baixa va incrementar-se un 16,9%, fins als 10.549, mentre que a Lleida la xifra va créixer un 15,9%, fins als 6.430.

Infradeclaració de malalties

Malgrat que el nombre de baixes laborals es va incrementar respecte a l’exercici anterior, la UGT assegura que existeix una forta infradeclaració de malalties professionals. El sindicat ho atribueix a la pandèmia, que ha saturat la Subdirecció General d’Avaluacions Mèdiques (SGAM) i ha incrementat la reticència de la gent a anar als centres sanitaris.

El 2021, a Catalunya es van declarar 2.270 malaltes professionals, un 13,8% més que l’any passat, però una xifra lluny de les 3.363 que es van diagnosticar el 2019.

Manca de recursos

La presentació de l’informe no només ha servit per denunciar l’augment del nombre d’accidents laborals al Principat, sinó també per reclamar més recursos per evitar que la tendència es mantingui a l’alça. “Tenim la sensació que l’administració ja accepta que un determinat nombre de persones hagi de morir o emmalaltir per la feina, i nosaltres ens neguem a normalitzar-ho”, ha dit la secretària de política sindical de la UGT a Catalunya, Núria Gilgado.

En aquest sentit, la representant sindical ha denunciat que la Inspecció de Treball no té prou mitjans perquè l’administració garanteixi la seguretat i salut dels treballadors i ha indicat que el nombre d’incompliments en matèria de seguretat a les empreses és molt alt. “Ara mateix la Inspecció no pot abordar tots aquests incompliments”, ha assegurat. És per això que ha demanat revertir el dèficit en polítiques de prevenció per evitar que les dades de sinistralitat “continuïn sent un mirall de la precarietat i les males condicions de treball”.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor