L’Acadèmia Valenciana de la Llengua recorda l’exili valencià en una exposició a la Nau

  • S'hi recordaran els vincles emocionals i culturals que van mantenir els intel·lectuals malgrat veure's obligats a abandonar la terra

VilaWeb
ACN
16.11.2023 - 16:16
Actualització: 16.11.2023 - 16:22

L’Acadèmia Valenciana de la Llengua (AVL) inaugurarà el 20 de novembre al Centre Cultural La Nau de la Universitat de València l’exposició “Escriptors Valencians de l’exili”. S’hi recordaran els vincles emocionals i culturals que van mantenir els intel·lectuals malgrat veure’s obligats a abandonar la terra.

La mostra, que es podrà visitar fins al 14 de febrer del 2024, és organitzada per l’ens normatiu del valencià i compta amb la col·laboració de la Universitat de València. És comissariada per l’acadèmic Josep Palomero i dissenyada per l’estudi Espirelius.

Es distribueix en tres parts. La primera fa un recorregut històric per la llarga successió dels exilis valenciana, la segona explora les geografies de l’exili valencià després de la Guerra Civil i la part central correspon plenament a la tasca dels autors valencians.

Entre la cinquantena d’escriptors exiliats que l’Acadèmia recorda en la mostra, destaquen Angelí Castanyer Fons, Josep Castanyer Fons, Carles Esplà, Emili Gómez Nadal, Gaetà Huguet Segarra, Juli Just Gimeno, Artur Perucho Badia, Francesc Puig Espert, Max Aub Mohrenwitz, Juan Chabás i Juan Gil-Albert, entre altres.

Els vídeos que mostren alguns fets relacionats amb aquesta etapa històrica són un dels plats forts de l’exposició. En aquest sentit, s’hi projecten els documentaris “Exiliats del 1939 i ara”, de Juli Esteve; “L’últim tren a Bouarfa”, de Rosa Brines; “La batalla del Varsòvia”, d’Àlvar Martínez i Juli Esteve, i “Félix Candela. Palacio de los Deportes de México (1968)”, d’Onnis Luque.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor