L’ACA estudia de portar aigua de la depuradora de Tossa de Mar als aqüífers de la Selva

  • Actualment, només es reutilitza el 5% del cabal regenerat a la planta i la resta s'aboca a mar

VilaWeb

ACN

25.05.2023 - 11:05
Actualització: 25.05.2023 - 12:42

L’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) ha adjudicat un estudi per analitzar si es pot aportar aigua regenerada a la depuradora de Tossa de Mar als aqüífers de la Selva. El contracta adjudicat és de 42.000 euros i estudiarà alternatives per determinar la millor ubicació i el sistema més eficient per fer la recàrrega de l’aqüífer al·luvial de la baixa Costa Brava. Ara com ara només s’aprofita un 5% de l’aigua que es regenera a la depuradora de Tossa de Mar i la resta s’aboca al mar. Ara l’estudi calcularà la capacitat d’emmagatzematge de l’aqüífer i la ubicació idònia per fer la recàrrega. En els mesos vinents es preveu fer estudis similars en altres punts de la Costa Brava i la Costa Daurada.

La depuradora de Tossa de Mar podria ser una nova font d’alimentació per a l’aqüífer al·luvial de la baixa Costa Brava que hi ha a la Selva. L’Agència Catalana de l’Aigua ha encarregat un estudi per tal de valorar quina capacitat té aquest aqüífer, quins són els millors mètodes per omplir-lo i quina és la ubicació idònia per fer-ho. L’estudi s’ha adjudicat per 42.000 euros. El document haurà de tenir en compte les altres fonts de subministrament d’aigua potable que hi ha a Tossa de Mar.

Amb aquesta solució es vol donar sortida a part de l’aigua regenerada que surt de la depuradora de Tossa de Mar. Ara, l’objectiu és poder ampliar aquesta capacitat de reaprofitament abans d’abocar l’aigua al mar. Si bé l’estudi que s’ha adjudicat a la Selva és el primer que es fa, l’ACA ja ha avançat que en els mesos vinents es faran encàrrecs similars en altres punts de la Costa Brava i la Costa Daurada.

L’ACA preveu, en els pròxims sis anys, augmentar la producció d’aigua regenerada, passant dels 70 als 120 hm3. L’objectiu és passar de duplicar l’existència d’Estacions de Regeneració d’Aigua (ERA), passant de les 24 a les 40. Així, es passarà de reutilitzar el 10% del total de l’aigua depurada actual, a assolir el 20% en els pròxims sis anys. Es preveu una inversió de 120 milions d’euros en aquest període per assolir aquestes xifres.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor