Absolen un independentista jutjat per haver cremat una bandera espanyola

  • L'home s'encarava a una petició de condemna de 3.000 euros per un suposat delicte d’ultratge als símbols de l’estat espanyol

VilaWeb

Redacció

02.05.2023 - 13:08
Actualització: 02.05.2023 - 13:19

El jutjat penal número 23 de Barcelona ha absolt un independentista jutjat per haver cremat una bandera espanyola el 12 d’octubre de 2021 a Barcelona, durant la visita de Felipe VI. L’home s’enfrontava a una petició de condemna de 3.000 euros per un suposat delicte d’ultratge als símbols de l’estat espanyol. El jutjat ha conclòs que no hi ha cap delicte.

L’activista ja havia estat denunciat per haver cremat una bandera espanyola en la visita de Felipe VI a Barcelona amb motiu del Mobile World Congress del 2019. El cas va ser arxivat en fase d’instrucció. Alerta Solidària, que ha portat el cas, apunta que l’agent amb TIP 2909 ja coneixia l’activista denunciat i era conscient que li havien arxivat altres causes per haver cremat banderes espanyoles. Per això, Alerta Solidària denuncia que “ha calgut arribar a judici i obtenir sentència, per tancar un procés penal, d’un any i mig de durada, que no hauria d’haver existit.”

“Com pot ser que durant la llarga fase d’investigació, dirigida pel jutjat d’instrucció núm. 17 de Barcelona, no s’hagi tancat el cas amb l’arxivament que legalment pertocaria? Com pot ser que el cas sigui elevat a judici? Com pot ser que la fiscalia, en concloure la vista, sol·liciti una multa de 3.000 € o, en cas d’impagament, cinc mesos de presó?”, lamenten. Consideren que amb aquesta causa es qüestiona la reivindicació política i l’expressió d’una ideologia.

El fet que l’activista hagi arribat a judici indica que en cap moment no s’ha tingut en compte la jurisprudència del Tribunal Europeu dels Drets Humans d’Estrasburg, que el 2018 va condemnar l’estat espanyol per haver castigat amb una multa de 2.700 euros dos joves que van cremar fotografies dels reis espanyols Juan Carlos i Sofía a Girona el setembre del 2007. Van ser condemnats per “injúries greus contra la corona”. El tribunal va considerar que l’acció era emparada per la llibertat d’expressió i de pensament, i que l’ús del foc expressava una crítica política. “Va tenir un cert grau de provocació permissible per a transmetre un missatge crític en el context de la llibertat d’expressió”, deia la sentència del tribunal d’Estrasburg.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor