06.07.2015 - 21:06
|
Actualització: 23.07.2015 - 12:09
La jutgessa ha absolt els dos estudiants universitaris acusats de desordre públic, desobediència i atemptat contra l’autoritat el dia de la vaga general del 29 de març de 2012. El judici a Daniel Ayyash i Ismael Benito es va celebrar en dues sessions la setmana passada i la jutgessa ha conclòs que les acusacions es fonamentaven en la declaració d’un únic agent que no havia signat l’atestat. Tant la fiscalia com la Generalitat, que també actuava com acusació, ja havien rebaixat les demandes de les penes després del judici.
Durant el judici els dos estudiants de Física van negar haver tombat i cremat contenidors i haver tirat pedres a guàrdies urbans. En canvi, els mossos que els van arrestar van dir que van fer el seguiment dels processats a partir d’elements característics, com les ulleres o una rasta, entre un grup d’unes 30 persones que hauria provocat els aldarulls. Però els agents que van declarar haver patit lesions van explicar que se les van fer durant la persecució dels detinguts, però no per una agressió d’ells durant la retenció o posterior detenció. Gràcies a aquest fet, en finalitzar el judici les acusacions van canviar les seves conclusions provisionals i van retirar alguns delictes, cosa per la qual van reduir les peticions de pena. La fiscalia la va rebaixar de vuit a cinc anys de presó i la Generalitat de tres anys i mig a un any.
El relat dels fets
Els dos universitaris havien anat a la facultat a primera hora del matí per participar en els piquets informatius en el marc de la vaga general. Quan els agents van detenir Benito, portava una motxilla amb líquid inflamable per encendre barbacoes, un encenedor i petards, entre altres objectes. Benito va explicar que aquests objectes no eren seus, sinó del sindicat, i que els portava a la motxilla amb la intenció de traslladar-los a la seu de l’associació després de veure que l’escenari que s’estava produint no era el propici per dur a terme l’acció ‘reivindicativa’ i ‘simbòlica’ de cremar un ninot, objectiu pel qual estaven pensats.
Un dels agents va suposadament identificar dos dels joves, els va seguir i va demanar ajuda per detenir-los, cosa que van poder fer uns carrers més enllà. Els dos nois van estar poc més d’un més en presó preventiva.
La jutgessa admet que les circumstàncies de treball dels agents policials van ser difícils i per això considera que podrien haver caigut en algun error d’identificació dels esvalotadors. Per això, com que no hi ha cap prova directa i ferma de cap acte delictiu concret per part dels dos acusats, els absol. A més, de l’acusació per falta de desobediència a l’autoritat, demanada per la Generalitat, la jutgessa recorda que el nou Codi Penal que ha entrat en vigor aquest juliol despenalitza aquesta conducta.