06.05.2021 - 19:50
“L’enquesta de l’abril aporta un conjunt de dades extremadament positives, perquè l’activitat comercial va augmentar molt, tant per un creixement de la demanda com pels preparatius de la reobertura dels establiments en previsió de l’aixecament de les restriccions per la covid-19. La confiança entre les empreses millora, cosa que reflecteix en gran manera les expectatives d’un fort augment de l’activitat, vinculades, al seu torn, a l’esperança de l’èxit dels programes de vacunació. Aquest resultat s’afegeix a les opinions recents que l’economia és a punt de començar una pujada forta i sostenible aquests mesos vinents.” Aquesta és la valoració que feia ahir Paul Smith, director econòmic de la consultora IHS Markit i realitzador de l’enquesta mensual als directors de compres (PMI), amb referència als resultats de l’estat espanyol.
És la valoració més positiva que surt d’ençà que va començar la pandèmia i fins i tot els serveis han augmentat l’activitat. Tot això és fruit d’una combinació de factors: a una demanda més ferma, s’hi afegiren la reobertura d’establiments comercials i unes perspectives creixents enmig d’una millora general de l’entorn relacionat amb la covid-19. Les noves comandes han impulsat l’activitat total, i tant els fabricants com les empreses de serveis han registrat creixements notables. Els fabricants, a més, han informat d’un fort augment de noves comandes per a exportacions. Totes aquestes dades corresponen al total de l’estat espanyol.
En relació amb Catalunya, avui s’ha publicat el mòdul d’actualitat empresarial, referit al primer trimestre del 2021, dins l’enquesta de clima empresarial. En la publicació de la Cambra de Comerç i l’IDESCAT, el fet més destacat és que el 55,3% dels establiments empresarials de Catalunya es declaren afectats per la crisi sanitària de la covid-19 el primer trimestre del 2021, una xifra que és 8,3 punts percentuals menor que la del trimestre anterior. Cal destacar que, per sectors d’activitat, en tots s’ha reduït l’afectació, encapçalats per la construcció, amb el 37,2% dels establiments (-13,2 punts). A l’altre extrem, l’hoteleria és el sector que menys ha millorat (solament 2 punts menys que el trimestre anterior) i hi persisteix un grau d’afectació fort, amb el 93,4% dels establiments. Una situació del sector que pot canviar significativament ben aviat si, amb la vaccinació i les facilitats previstes a la UE, augmenta la mobilitat i arriben turistes de l’estat espanyol i de la resta del món. De fet, si l’enquesta es fes avui, probablement, els resultats globals i sectorials serien millors.
La reducció d’establiments afectats va acompanyada d’una millora de la majoria d’indicadors relacionats amb l’impacte de la covid-19. Únicament empitjora el percentatge dels qui declaren haver disminuït la facturació (79,8%), que havia anat millorant d’ençà que començà la pandèmia, però que és normal en un trimestre en què ha baixat el PIB, amb uns mesos de gener i febrer molt dolents. En canvi, són menys els qui han tingut impacte en l’ocupació (45,0%), els qui s’han trobat amb una aturada total de l’activitat (11,5%) i els qui han tingut dificultats de liquiditat (27,1%).
Aquestes dades em fan pensar que és molt clara la separació entre allò que ha estat el primer trimestre i les d’expectatives de futur. Són dos mons. Probablement, el mes d’abril ha estat el preludi del punt d’inflexió que esperàvem de feia tant de temps, quant a l’activitat. Per una altra banda, la recaiguda del primer trimestre pot haver significat una recomposició futura més realista per als propietaris sobre l’afectació negativa al seu establiment i en les possibilitats de continuar el negoci. Ho dic perquè hi ha una lleugera davallada en les previsions de recuperació de la facturació: un 49,9% no preveu recuperar-la abans d’un any, percentatge que puja de 4,2 punts en relació amb les previsions del quart trimestre del 2020. I també –i aquest punt sí que em sembla cabdal, perquè les previsions cada vegada s’acosten més a la realitat–, perquè el percentatge d’establiments que veuen difícil de recuperar el nivell habitual de facturació, o creuen que no el recuperaran i hauran de tancar, ha passat de l’11,2% el quart trimestre del 2020 al 15,8% el primer trimestre del 2021.
I resten per comentar les opinions dels comerciants de Comertia, que ahir van fer pública una baixada del 13,8% de vendes a l’abril, respecte del 2019. Addueixen com a causa el tancament de la restauració a partir de les cinc de la tarda i a centres comercials, la pluja i les restriccions de cabuda en comerços que han perjudicat les vendes de la majoria de sectors, exceptuant els d’alimentació i llar, que s’han reforçat. Però el fet important és com veuen el futur. Doncs el 50% dels empresaris enquestats té l’esperança dipositada en una recuperació progressiva de la normalitat a partir del 9 de maig, tot i que hi ha opinions diverses sobre la situació de consum que es preveu a partir de la fi de l’estat d’alarma. Però, de moment, a curt termini, la previsió de vendes dels empresaris de Comertia per al mes de maig és significativament positiva. Preveuen un augment del 28% sobre el mateix mes del 2019, gràcies a la recuperació de la restauració als centres comercials i els sopars fins a les 23.00 a partir de diumenge.
Ja deveu haver vist que parlo de tres fonts molt diferents –geogràficament i sectorial–, però el denominador comú és que a l’abril-maig sembla que va prenent cos una millora important de les expectatives dels mesos vinents. La llum al final de túnel ja es comença a veure –alguns més a la vora que uns altres– i tot plegat hauria de significar un punt d’inflexió en el pessimisme que ens ha amarat aquests últims catorze mesos. Tant de bo sigui així!