27.09.2018 - 17:00
|
Actualització: 27.09.2018 - 17:14
Fa unes dècades, Abrera era coneguda a tot el país pels porrons: els hostals que hi havia al pas de l’antiga Nacional-II pel poble oferien vi de franc als viatgers que poguessin –i volguessin– aixecar amb una sola mà uns porrons de gran pes. Tot i que aquesta tradició ja s’ha perdut, ara el municipi impulsa una fira per a recordar-la, la Fira Gastronòmica dels Porrons d’Abrera, que es fa durant tot el cap de setmana.
La tradició dels porrons va començar de la mà de Joanet Juhera, que a final del segle XIX va fundar un restaurant amb un porró gegant a l’entrada: qui aconseguia aixecar-lo, bevia de franc. Va tenir tant d’èxit que una altra taverna del carrer, cal Ginesta, el va copiar i va posar dos porrons a la porta. En Juhera va pujar l’aposta i en va posar tres. Finalment a la dècada dels anys cinquanta, una altra família del barri, els Simó, van obrir els Quatre Porrons.
L’activitat de les tres tavernes van fer famós aquest tram de la N-II, que molta gent feia servir per anar a Montserrat. Cap al 1970, es va construir una variant de la carretera principal (l’actual A-2) que va alliberar el tram d’Abrera del trànsit, però també va fer canviar el negoci tradicional dels hostals a peu de carretera. Amb tot, els restaurants es van mantenir actius fins entrat els anys dos mil.
L’objectiu de la fira és recuperar l’esperit d’aquests restaurants i la cuina de proximitat que s’hi oferia. Es farà amb un nou concurs d’aixecar porrons, una exposició fotogràfica i, sobretot, amb mostres dels plats dels restaurants.