Abacus i Jaume Roures compren els segells d’Enciclopèdia Catalana i impulsen un nou grup editorial

  • El nou grup editorial encara es troba per definir. L’operació de compra (ara tenen la negociació en exclusiva) pot culminar en dos o tres mesos

VilaWeb

Text

Montserrat Serra

17.01.2024 - 10:21
Actualització: 17.01.2024 - 11:59

Aquest matí, s’ha fet públic un comunicat de premsa que explica que “Abacus i el productor Jaume Roures han arribat a un acord amb el Grup Enciclopèdia per a iniciar una negociació en exclusiva per a la venda dels seus segells editorials.” El comunicat, que no s’ha fet conjuntament sinó que l’han emès Enciclopèdia Catalana, per una banda, i Abacus, per una altra, continua: “A partir d’aquest acord, els projectes editorials del Grup Enciclopèdia s’integraran en un nou entorn empresarial juntament amb els segells d’Abacus, on també s’hi inclouran els interessos editorials de Jaume Roures. En total, el nou grup tindrà prop del 8% de quota de mercat en català a Catalunya i es convertirà en el segon grup editorial en català del país, segons dades de GFK”.

El comunicat no fa pública la xifra de la compra, tot i que fonts d’Abacus han confirmat que ara començarà una anàlisi del negoci i que la compra es podria culminar en els dos o tres mesos vinents. El nou grup editorial encara s’ha de definir, han dit les mateixes fonts.

I com queda Enciclopèdia Catalana si perd els segells literaris?

La notícia ha causat sorpresa perquè fa tan sols una setmana el director general del Grup Enciclopèdia Catalana, Joan Abellà, afirmava a VilaWeb que no negociaven amb Abacus. La realitat és que Abellà mentia i que sí que negociaven la venda dels segells literaris.

La gran pregunta ara és com queda la Fundació Enciclopèdia Catalana si perd els seus segells literaris. Segons que ha dit Abellà a VilaWeb aquest mateix matí, la Fundació Enciclopèdia Catalana es ven l’àrea literària (els seus segells principals són la Galera, Univers, Viena), però mantindrà tota l’àrea de continguts educatius i les Grans Obres dedicades, principalment, al món de l’art. Així, també mantindrà els diccionaris en línia. Quan es parla de continguts educatius, bàsicament, es tracta dels llibres de text, que ara mateix és l’àmbit editorial que li dóna més beneficis.

I com queda la logística Àgora, que és la pota que ha fet trontollar el Grup Enciclopèdia Catalana aquests darrers anys? Abellà ha explicat a VilaWeb que aquest 2024 Àgora continuarà a Enciclopèdia Catalana, i donarà servei a la seva àrea de llibres de text i també als segells que fins ara eren del grup, però la intenció és vendre Àgora al nou grup que formaran Abacus i Jaume Roures. Ara mateix el que ha transcendit és que aquest nou grup “estudiarà” la possibilitat de comprar Àgora el 2025.

Recordem que el Grup Enciclopèdia Catalana té un deute acumulat de 9,5 milions d’euros. I tot i que no s’ha fet pública la xifra de l’operació, és clar que amb la venda dels segells literaris d’Enciclopèdia Catalana aquest deute no s’eixugarà. Abellà ha explicat que amb aquesta operació Enciclopèdia Catalana tindrà un balanç tranquil, el deute disminuït i estructurat i això li permetrà de fer front al deute. “Tot això, ho fem perquè no sigui el final d’Enciclopèdia Catalana”, ha dit. Quant a l’ERO, només ha explicat que continua la negociació.

Jaume Roures, el soci sorpresa

Una altra sorpresa de l’operació d’Abacus ha estat la de presentar-se acompanyat de Jaume Roures. Fa dos mesos, el productor va anunciar que es desvinculava de la gestió del grup Mediapro, del qual n’és fundador, després de trenta anys, tot i que continua essent-ne accionista. Per altra banda, Roures va entrar en el sector editorial el desembre del 2021 amb la compra del segell Navona, juntament amb el seu soci de MediaPro Tatxo Benet. El comunicat no especifica quina posició tindrà Roures en el nou grup, tot i que la nota apunta que s’inclouran els seus “interessos editorials”, que podrien correspondre a Navona. Tanmateix, la relació actual entre Jaume Roures i Tatxo Benet no és pas bona, fet que podria dificultar aquesta incorporació. 

Segons fonts d’Abacus, la compra dels segells d’Enciclopèdia Catalana i la creació del nou grup no era prevista, però la intenció era que aquests segells no anessin a mans de multinacionals. També s’havia comentat que el grup Penguin Random House hi estava interessat.

El nou grup estarà constituït principalment pels segells propietat d’Abacus (Ara Llibres, Amsterdam i la Casa dels clàssics), els segells d’Enciclopèdia Catalana ja mencionats i també podria formar-ne part Navona, el segell de Jaume Roures i Tatxo Benet.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor