Aamer Anwar, l’advocat de Ponsatí a Escòcia, és el protagonista de la nova docusèrie legal de la BBC

  • ‘The firm’ s’estrena aquesta nit · Aprofundeix en la trajectòria personal i professional d’un dels advocats de més renom de la Gran Bretanya

VilaWeb

Redacció

07.10.2023 - 21:40

Aamer Anwar, l’advocat i activista pels drets humans més conegut a Catalunya per haver representat legalment Clara Ponsatí a Escòcia, serà el protagonista de The firm (‘El bufet’), la nova docusèrie legal de la BBC, que aprofundirà en la trajectòria personal i professional d’un dels advocats de més renom de la Gran Bretanya. L’estrena al canal escocès de la BBC serà aquest vespre, a les 22.00 (hora catalana), tot i que no estarà disponible en línia per als espectadors de fora del Regne Unit.

Segons que ha explicat la cadena, la sèrie documental seguirà el dia a dia de l’advocat i el seu equip al bufet legal que encapçala a la seva ciutat natal, Glasgow, en un programa que la cadena presenta com una versió escocesa –i amb personatges reals– de la famosa sèrie legal nord-americana Suits (2011-2019), ambientada en un bufet d’elit de Nova York.

Més enllà de revelar i explorar al detall el funcionament intern d’un dels bufets més prestigiosos del Regne Unit, la docusèrie empra la figura professional d’Anwar per explorar la seva faceta més personal i aprofundeix en les seves dificultats d’infantesa i en l’atac racista que va patir de jove a mans de la policia de Glasgow, que el va dur a guanyar la seva primera batalla legal i que, segons que sempre ha dit, el va empènyer a esdevenir l’advocat que és avui.

La sèrie, estructurada en vuit capítols, segueix l’advocat en un cas en què representa la família de Sheku Bayoh, un home escocès de raça negra que va morir asfixiat el 2015 mentre era retingut per agents de policia. Alguns dels capítols també mostren la feina d’Anwar com a representant del col·lectiu d’afectats per la covid-19 d’Escòcia a les comissions públiques organitzades respectivament al parlament escocès i el parlament anglès –les més grans de la història de totes dues cambres– per a investigar els errors comesos pel govern britànic en l’operatiu primer de salut pública per a fer front al virus.

En declaracions a la BBC, Anwar explica que l’objectiu últim del documentari és el de donar veu als que no en tenen i lluitar contra la injustícia en totes les seves formes. “Si hi ha alguna cosa que m’hagin ensenyat famílies com les d’en Sheku Bayoh és que la justícia és un dret, no pas un privilegi. En cadascun dels casos que apareixen en aquesta sèrie hi veiem dol, ràbia i dolor. Són uns sentiments que, quan es combinen amb l’amor, esdevenen una força imparable”, explica.

Alhora, admet que hi ha hagut moments en què el tarannà més personal de la docusèrie l’ha arribat a incomodar. “The firm ha aconseguit de fer-me viatjar enrere en els temps, de fer-me reconnectar amb les meves arrels. Amb els anys, m’he adonat que ningú entén per què faig això que faig. Ningú sap els meus traumes infantils, l’impacte d’un atac racista de la policia i tot allò que va passar després”, diu.

I afegeix: “He hagut de fer el cor fort per poder fer aquesta feina. La meva defensa dels vulnerables –dels drogoaddictes, dels criminals, de les minories religioses– sovint inspira odi en contra meu. Sovint rebo amenaces de mort, segurament més que qualsevol altre advocat d’Escòcia. […] M’ha sorprès com d’efectiu ha estat el programa a l’hora de desmuntar aquesta imatge de tipus dur amb vestit que presento en públic. No sóc una màquina; també tinc moments baixos, i els traumes són una part de la meva vida amb què he hagut de bregar.”

Una figura coneguda i estimada a Catalunya

Més enllà de la tasca com a activista i advocat a Escòcia i Anglaterra, Anwar és més conegut a Catalunya per haver estat el representant legal de Clara Ponsatí, quan vivia Escòcia i feia de professora a la Universitat de Saint Andrews, en el judici sobre l’ordre d’extradició emesa pel jutge del Tribunal Suprem espanyol Pablo Llarena.

La causa fou finalment arxivada arran del trasllat a Bèlgica de l’ara eurodiputada, i la justícia escocesa retornà l’expedient a Llarena. L’arxivament marcà una de les primeres grans derrotes internacionals del sistema judicial espanyol en els seus esforços per a extradir i reprimir els exiliats. En el moment de l’arxivament, Anwar lamentà que la causa de la justícia espanyola contra els exiliats tenia una motivació eminentment política i que era impulsada per l’ànim de venjança, i denuncià que contravenia tots els principis del dret internacional. “Cada vegada que Clara Ponsatí i la resta d’exiliats catalans s’han enfrontat al poder de l’estat espanyol, han guanyat, mentre que Espanya no ha aconseguit d’aturar la força del poble català”, afegí.

El gener del 2020, Anwar participà en un acte al Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB) amb el cap de redacció de VilaWeb, Josep Casulleras Nualart, en què reclamà més fermesa i contundència a l’independentisme. “Crec que sense mobilització contundent no hi haurà canvis a l’establishment espanyol”, digué.

Aquest març passat, concedí una entrevista a aquest diari en què repassà el cas de Ponsatí i criticà la tebior de les institucions europees amb la repressió contra l’independentisme català. Alhora, reclamà a l’independentisme que repensés l’estratègia per a superar l’impàs d’aquests darrers anys. “Els polítics haurien de ballar al vostre ritme, i no al revés. Em sembla que, aquests darrers anys, el moviment ha ballat al so dels polítics”, explicà.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor