08.11.2016 - 20:30
|
Actualització: 08.11.2016 - 22:47
Les nits electorals americanes són llargues. Molt llargues. La diferència horària entre la costa atlàntica i Hawaii fa que el resultat final, si va de poc, no se sàpiga fins dimecres al matí. Tanmateix, si un dels candidats aconsegueix un avantatge substancial és ben probable que sigui president mentre encara votin els estats de la costa oest. Us oferim una guia, d’hora en hora, per saber que hem de tenir en compte aquesta nit –totes les hores corresponen a l’horari central europeu.
Recordeu que allò que val no és el vot popular sinó el vot al Col·legi Electoral. Cada estat hi té un nombre de representants d’acord amb la població. I qui guanya a l’estat, ni que sigui per un sol vot, se’ls emporta tots, llevat de Maine i Nebraska, els únics que reparteixen els representants.
Cal fixar-se sobretot en els anomenats swing states, els ‘estats que ballen’. Des de l’any 2000, només 11 estats han votat alguna vegada partits diferents. Els altres 39 han votat o sempre demòcrata o sempre republicà. Per això l’elecció la decideixen aquests onze estats restants. Especialment quatre: Ohio, Pennsilvània, Florida i Carolina del Nord. Si un dels dos candidats els guanya tots quatre serà president segur.
Habitualment, Associated Press proclama qui ha guanyat en cada estat, abans no s’hi acabi el recompte oficial. Té dades molt fiables perquè desplega una quantitat enorme de periodistes en el seguiment de les meses electorals clau. Però quan un estat no té guanyador segur no dóna dades fins que el marge de victòria no és segur. Trobareu el Twitter d’Associated Press ací.
El nombre que cal tenir al cap és 270. Qui obtingui 270 vots al col·legi electoral serà el nou president, o presidenta, dels Estats Units.
Mitjanit: comença el recompte
Comença el recompte quan tanquen els col·legis de la major part d’Indiana i una part de Kentucky. Les dades no seran pas gaire indicatives del resultat general. Però cal tenir en compte que Mike Pence, el vice-president de Trump, és el governador d’Indiana i que aquests últims cinquanta anys Indiana només ha votat una vegada en favor del candidat demòcrata –Obama, el 2008. Per això una victòria de Hillary Clinton a Indiana faria preveure un resultat final de Trump autènticament desastrós.
Una de la nit: tanca Florida
Els col·legis electorals tanquen a dos dels estats que ballen, Florida i Virgínia. Florida, amb 29 vots al Col·legi Electoral, serà determinant, però no n’espereu resultats fiables fins al cap de tres hores o quatre. Virgínia també havia estat tradicionalment un estat republicà, però ha votat Obama a les dues darreres eleccions. A la una tanquen també els col·legis de més estats, entre els quals Vermont, l’estat de Bernie Sanders. Si Clinton fes figa a Vermont, voldria dir que els partidaris de Sanders no l’haurien votat i la candidata demòcrata tindria un maldecap ben gros.
Quarts de dues: atenció a Ohio
Entre més estats, tanquen els col·legis a Virgínia oriental, Carolina del Nord i Ohio. El resultat de Virgínia s’hauria de saber de seguida i hauria de ser de victòria per a Trump. Carolina del Nord i sobretot Ohio són dues de les grans batalles de la nit. Des del 1964, qui ha guanyat a Ohio ha guanyat les eleccions, per la qual cosa tothom dóna una enorme importància al resultat d’aquest estat. Tanmateix, les tradicions sempre es poden trencar.
Dues de la nit: atenció a Indiana
En aquella hora, probablement, Associated Press donarà el resultat d’Indiana. Si Clinton hi guanya i sobretot si ha guanyat també a Ohio, ja us en podeu anar a dormir que tot és clar: viurà els quatre anys vinents (una altra vegada) a la Casa Blanca. Una curiositat interessant és mirar el resultat del petit comtat de Vigo, que ha votat pel guanyador en trenta eleccions de les trenta-dues que s’han fet. Això vol dir que l’ha encertada gairebé sempre des del 1888! Cal restar amatent també al resultat de Pennsilvània. Trump ha parlat ara i adés de trampes i manipulacions en aquell estat. La reacció que tinguin els demòcrates a la votació de Pennsilvània marcarà el to de la nit. A partir d’aquella hora començaran a saber-se molts resultats de la costa est. Si Clinton hi guanya clarament, serà la presidenta. Però si hi guanya Trump, la batalla es decidirà a la costa oest.
Quarts de tres de la nit: si Clinton guanya a Geòrgia…
…les eleccions s’han acabat. Geòrgia és un estat tradicionalment republicà que només ha pogut tombar del costat demòcrata Bill Clinton. Hi reeixirà també la seva dona? Si les coses li han anat bé a la costa est, una victòria a Geòrgia li seria absolutament decisiva.
Tres de la nit: atenció a Arizona
Els col·legis electorals tanquen a Wisconsin, Colorado i Arizona. Cal parar una atenció especial a Arizona, un estat tradicionalment republicà però on hi ha una gran mobilització del vot sud-americà en favor de Clinton. Podria ser una de les grans sorpreses de la nit. A aquesta hora tanquen també els col·legis de Nova York, que estan oberts quinze hores seguides. El resultat de Nova York no té interès perquè és segur que hi guanyarà Clinton, però tots dos candidats, Clinton i Trump, hi passaran la nit i hi han convocat les virtuals festes de celebració de la victòria. En aquesta hora també tanquen els col·legis a la major part de l’Oest Mitjà, Texas inclòs. Si Clinton guanyés a Texas, la desfeta republicana seria apocalíptica, una cosa mai no vista.
Quatre de la matinada: i si a Utah guanya McMullin?
Si en aquesta hora la cosa encara no s’ha decidit, serà, sens dubte, el moment més apassionant de la nit. Serà quan tancaran els col·legis dels dos darrers estats en dansa, Iowa i Utah. Tots els resultats de la costa est i de l’Oest Mitjà que no siguin clars definitivament, ben segur que es començaran a aclarir aleshores, i això dibuixarà el panorama definitiu de la nit. Utah podria fer una sorpresa monumental si no acaba guanyant cap dels gran candidats, sinó l’independent Evan McMullin, un republicà anti-Trump. Si fos el cas, seria la primera vegada des del 1968 que al Col·legi Electoral hi hauria vots d’un tercer candidat, cosa que en cas d’empat entre Clinton i Trump tindria una importància cabdal i podria obligar a intervenir el congrés per a declarar el guanyador.
Cinc de la matinada: tanca la costa oest
A aquesta hora tancaran la majoria dels col·legis electorals de la costa oest, Califòrnia inclosa. També tanquen els col·legis de Hawaii, amb la qual cosa la votació s’haurà acabat. Aquests darrers anys, el guanyador de les eleccions ha estat declarat entre quarts de cinc i les cinc de la matinada, però hi ha el precedent dels problemes de Florida, que el 2012 no va declarar guanyador fins al cap de quatre dies. Això va originar la situació més conflictiva que es recorda, quan Al Gore va perdre Florida per pocs vots contra George Bush i enmig de moltes irregularitats. El procés de proclamar guanyador va durar setmanes, llavors. En aquesta ocasió, Trump ha anunciat que no acceptaria fàcilment la derrota perquè creu que els demòcrates fan trampa.
El nou president prendrà possessió del càrrec el 20 de gener. Si hi hagués empat o una situació molt disputada, hauria d’intervenir-hi el congrés, cosa que suscitaria una situació excepcional que vam explicar ací.