10.06.2024 - 13:21
|
Actualització: 10.06.2024 - 13:29
L’endemà de les eleccions europees, PP i Vox han aprovat la llei que anomenen “de llibertat educativa” i la que ha de refundar À Punt. En tots dos casos, no s’ha aprovat cap de les esmenes presentades per l’oposició de PSPV i Compromís. Quant a la llei d’educació, s’ha rebutjat una esmena de Vox que pretenia que el curs vinent les famílies començassen a elegir l’idioma en què escolaritzen els fills en l’etapa de dos anys a tres. Sí que se n’ha aprovada una del grup d’extrema dreta que obri la possibilitat que el Consell Escolar trie, entre matemàtiques i coneixement del medi, quina assignatura es fa en la llengua base.
El PSPV ha criticat la llei. Ha dit que té l’objectiu clar de fer desaparèixer el català de les aules. “La llei no té en compte els informes de les universitats ni de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua”, han dit els socialistes. Compromís ha afegit que la llei no aprofita per a res i que les esmenes que havien presentat pretenien evitar la segregació que implicarà la llei. “Es tornarà a separar els xiquets segons la identitat o segons la llengua i això, en el passat, implicava crear aules, per exemple, amb més del 80% d’immigració”, ha dit.
El català i el castellà “cohabitaran” amb naturalitat a À Punt
La segona llei que desmunta les polítiques del Botànic és la d’À Punt. PP i Vox també han rebutjat totes les esmenes de l’oposició i han reivindicat un nou model de radiotelevisió pública amb més audiència i “en què el valencià i el castellà cohabiten amb total naturalitat”.
Justament avui s’escau el sisè aniversari del començament de les emissions de la televisió d’À Punt. La ràdio havia eixit del silenci pocs mesos abans.
El diputat del PP José Juan Zaplana ha dit que l’objectiu del seu grup és que la nova llei perdure i que permeta continguts a la carta, sinergies amb televisions locals i la consolidació laboral dels treballadors. La diputada de Compromís Nathalie Torres ha lamentat que PP i Vox hagen rebutjat esmenes que demanaven que es mantingués el català com a llengua vehicular a À Punt i que els treballadors tinguessen veu en el consell d’administració.