29.01.2025 - 21:40
|
Actualització: 30.01.2025 - 08:24
El Consell d’Administració de la Corporació Audiovisual de la Comunitat Valenciana, Societat Anònima, CACVSA, ha nomenat Paco Aura director general. Actualment, era director d’operacions de Trece TV, vinculada a l’Església. S’escau que el president del consell d’administració, Vicente Ordaz, va ser –fins al dia abans que el nomenessin– cap d’informatius de la cadena de ràdio COPE, també propietat de la Conferència Episcopal Espanyola.
Però el nom de Paco Aura també va íntimament lligat al d’Eduardo Zaplana i a qui en va ser l’home de confiança, assessor, cap de gabinet, director de comunicacions i ideòleg, entre més coses, Jesús Sánchez Carrascosa.
En la nota de premsa enviada per la corporació s’explica que Francisco Aura va començar com a productor d’informatius a la primeria de Canal 9, que va cobrir esdeveniments internacionals i que va arribar a ser el cap del Departament de Producció. Després es diu que, del 2013 fins avui, ha estat director d’operacions de Trece TV i director general de Televisión Popular del Mediterráneo entre el 2007 i el 2013. I, en acabat, la nota diu que durant nou anys va dirigir Valencia TeVe, la televisió que va muntar Jesús Sánchez Carrascosa quan era el marit de María Consuelo Reyna, ex-directora de Las Provincias.
La privatització de Babalà
Però en aquest currículum s’han descuidat d’explicar que, amb Vicent Andreu, un altre productor de Canal 9, van crear l’any 1996 una productora que es deia Astel. Com a context cal remarcar que Eduardo Zaplana acabava de guanyar per primera vegada les eleccions a les Corts Valencianes, i que en el programa electoral hi figurava la privatització de Canal 9. A l’hora de la veritat, això no era tan fàcil com es pensava, però el president sí que va planificar fil per randa com convertir la televisió en un negoci rendible per als amics i com fer-la, informativament, a la seua mida. Una de les mesures que va prendre va ser posar el marit de Reyna de director. Sánchez Carrascosa va ocupar el càrrec entre el 1995 i el 1997. De Burjassot estant, dirigia la televisió i alhora assessorava Zaplana i en dirigia la comunicació.
Quan el 2013 el president Alberto Fabra va tancar un Canal Nou endeutat i desprestigiat i en va fer fora més de mil treballadors, tots els ulls van anar a les hemeroteques a cercar els inicis de la decadència de la ràdio i televisions públiques. Tothom coincidia en el fet que tot havia començat amb el tàndem de murcians, Zaplana-Carrascosa, el 1995.
Va ser amb Sánchez Carrascosa a la direcció quan Paco Aura i Vicent Andreu van crear la seua productora. El primer encàrrec que van tenir va ser la realització del programa Babalà, que fins en aquell moment es feia amb mitjans propis de la casa i tenia molta audiència entre el públic infantil. Segons que va publicar llavors el diari El País, el primer contracte abraçava del desembre del 1996 a l’octubre del 1997. Canal 9 els va abonar 265 milions de pessetes. El cost per programa es va multiplicar per molt i els socialistes es van presentar una querella contra Aura i més directius de la televisió pública, però el jutjat la va arxivar.
L’any 1997, quan Carrascosa ja no era a Canal 9, el seu successor, José Forner, els va adjudicar un contracte de 47 milions de pessetes per a fer un concurs titulat Guanye qui guanye. En un any, Astel, sense experiència prèvia, va facturar 307 milions de pessetes a Canal 9.
L’octubre del 1996, Paco Aura va negociar en nom de l’empresa Cial Astro la retransmissió d’una correguda de bous a Hellín, Albacete, que va vendre a Canal 9 per un milió més del preu que costaven habitualment aquests actes.
El 1997, quan Sánchez Carrascosa va deixar Canal 9, es va incorporar a Valencia Te Ve, la televisió de María Consuelo Reyna, i s’hi va endur Paco Aura com a home de confiança. Hi va romandre fins el 2006, quan la van tancar. Allà va cometre una altra acció fora de la legalitat, quan va afavorir que Canal 9 deixàs al canal privat els enllaços per a retransmetre l’ofrena de les Falles i la inauguració de l’Hemisfèric l’any 1998.
Santiago Lumbreras
El nom de Paco Aura no és l’únic nom zaplanista i relacionat amb Canal 9 que han tornat a la superfície amb Carlos Mazón. A poc a poc, el president va construint un ecosistema comunicatiu propi i amigable, on també trobem Santiago Lumbreras a la Presidència. Lumbreras va arribar a Ràdio 9 en el primer mandat d’Eduardo Zaplana. El primer encàrrec que va fer a un dels seus subordinats va ser elaborar una llista dels treballadors segons si eren afectes o desafectes. El cas es va anomenar “el de les llistes negres” i, segons que va dir Lumbreras, tenia l’encàrrec de netejar la ràdio pública de “rojos i marietes”.
Elecció a dit, com abans
Paco Aura serà el tercer director general d’À Punt d’ençà de la recuperació dels mitjans públics valencians. El primer va ser Empar Marco, que va ocupar el càrrec entre el 2017 i el 2020, i el segon, Alfred Costa, que va fer un mandat complet, entre el 2020 i el 2023 i va plegar a mitjan segon mandat, el mes de novembre, després de saber-se que el president Carlos Mazón havia ofert el càrrec a la comunicadora Maribel Vilaplana el dia de la gota freda.
Mazón va voler fer aquesta maniobra quan la majoria de PP i Vox canviaren la llei dels mitjans públics. En el cas de Marco i Costa, van ser elegits en concurs públic. És a dir, van presentar un projecte que va ser examinat per un consell rector molt més plural que no ho és ara el consell d’administració. A continuació, el van presentar a la comissió de Radiotelevisió Valenciana de les Corts, que va ratificar el nomenament.
En el cas de Paco Aura, ha estat el consell d’administració, amb representants triats només per PP i Vox, perquè el PSPV i Compromís van renunciar a fer-ho, qui ha triat Aura perquè el Consell el ratifique.